E. Macronas nori pakeisti du dešimtmečius galiojančią ES taisyklę, leidžiančią bendrovėms laikinam darbui samdyti specialių įgūdžių turinčių žmonių. Paryžius kritikuoja tokią tvarką ir teigia, kad dėl to prancūzai netenka darbo vietų, nes užsieniečiams mokami mažesni atlyginimai.

39 metų Prancūzijos prezidentas pamėgino sumažinti įtampą su Rytų Europos šalių lyderiais per dviejų dienų ES viršūnių susitikimą, kuriame, išskyrus šio klausimo, sulaukė labai šilto priėmimo.

Lenkijos ministrė pirmininkė Beata Szydlo paragino E. Macroną atsikratyti „stereotipų ir klišių, kurie kartais laikomi įžeidžiančiais“, sakė jos patarėjas Europos reikalais Konradas Szymanski, turėdamas omeny neseniai keliuose laikraščiuose išspausdintą E. Macrono interviu.

Tačiau B. Szydlo bei jos kolegos iš Vengrijos, Čekijos ir Slovakijos sutiko su E. Macronu, kad reikalingas „intensyvesnis“ dialogas išspręsti nesutarimus, žurnalistams sakė K. Szymanski.

Čekijos valstybės sekretorius Europos reikalams Alesas Chmelaras sakė, kad E. Macronas sutiko su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu, Slovakijos vyriausybės vadovu Robertu Fico ir Čekijos ministru pirmininku Bohuslavu Sobotka, jog galimai rugsėjį Paryžiuje arba Budapešte reikėtų surengti viršūnių susitikimą.

Anot A. Chmelaro, E. Macronas yra „konstruktyvus partneris“, ir pridūrė, kad „mes sutarėme, kad per maži atlyginimai yra bendra problema mums visiems“.

Ketvirtadienį aštuoniuose Europos laikraščiuose išspausdintame interviu E. Macronas pareiškė: „Europa nėra prekybos centras. Europa yra bendras likimas. Kaip įvyko „Brexit“? Nes darbuotojai iš Rytų Europos atėjo užimti britų darbo vietas“, – teigė E. Macronas.

Pagal minėtą ES taisyklę, Prancūzijos kompanijoms leidžiama samdyti darbuotojus iš Rytų Europos laikinam darbui, tačiau jiems privalo būti mokamas Prancūzijoje galiojantis minimalus darbo užmokestis.

Tačiau tokiu atveju jiems netaikomi Prancūzijoje dideli socialiniai mokesčiai.

Praktikoje daugelis kompanijų naudojasi šia programa ir atsiveža pigesnės darbo jėgos, dažnai iš Rytų Europos. Prancūzijoje tai vadinama „socialiniu dempingu“.

Šiuo metu ši tvarka peržiūrima, nes dažnai pasitaiko piktnaudžiavimo atveju: darbuotojai nedeklaruojami, jiems mokamas mažesnis nei minamus darbo užmokestis arba darbuotojai dirba ilgiau, nei leidžiama.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)