aA
Universitetų jungimo planas buvo parengtas detaliai neišdiskutavus siūlymų su universitetų bendruomenėmis ir gali peržengti teisines ribas, perspėjo Vytauto Didžiojo universiteto rektorius profesorius Juozas Augutis.
Prabilo visai kitaip: Lietuvos universitetai ne tokie ir blogi
© DELFI / Andrius Ufartas

„Reformos pristatymas reformos prasilenkė su universitetų autonomijomis ir su Konstitucinio Teismo išaiškinimu“, - sakė J. Augutis pirmadienį per diskusiją aukštojo mokslo reformai aptarti.

Pasak VDU rektoriaus, „dviejų fakultetų net sujungimas yra pakankamai sudėtingas dalykas“, o šiuo atveju buvo „ laisva ranka užrašoma, kad bus sujungiama dešimt universitetų, nepakalbėjus iš esmės su bendruomenėmis“.

„Tai galėtų peržengti ir teisines ribas“, - kalbėjo J. Augutis.

Pripažindamas, kad aukštosioms mokykloms kyla problemų dėl studentų skaičiaus mažėjimo, jis vis dėl to nebuvo linkęs sutikti su kritikos lavina Lietuvos universitetams.

„Bekritikuodami aukštojo mokslo sistemą pamirštame kad Lietuvos universitetai yra ne tokie ir blogi. Keturi patenka tarp 3 proc. pasaulio geriausių. Nė viena sritis nėra priartėjusi prie to“, - sakė J. Augutis.

Juozas Augutis
Juozas Augutis
© DELFI / Andrius Ufartas

VDU rektorius įtaria, kad Vyriausybės darbo grupės parengti siūlymai yra grįsti ne tik deklaruojamais interesais – gerinti mokslo ir studijų kokybę, bet ir „verslo interesų turėti Edukologijos universiteto pastatus“, Vilniaus universiteto intereso „neįsileisti VDU, kaip konkurento“, medikų „siūlymo išlaikyti vieną universitetą“.

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas tikino, kad reforma grįsta Europos Tarybos iškeltais tikslais – atsakomybe darbo rinkai, pilietinei visuomenei ir asmeniui , mokslui.

„Visa politika yra į tai orientuota“, - sakė G. Viliūnas.

Jis negalėjo įvardinti, kiek konkrečiai kainuos planuojama reforma. Esą „politikos formavimas nebūtinai nuo išteklių gali prasidėti, gali prasidėti nuo tikslų“.

Pagal Vyriausybės parengtą planą Lietuvoje turėtų likti du tarptautiniu mastu konkuruojantys universitetai – Vilniuje ir Kaune, sujungiant šiame mieste esančius Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Vytauto Didžiojo universitetus, bei Vilniuje veikiantį Lietuvos edukologijos universitetą. Vilniuje savarankišku liktų Vilniaus Gedimino technikos, o Kaune – Lietuvos sveikatos mokslų universitetai.

Su niekuo jungti neketinama ir Lietuvos karo akademijos bei Klaipėdos universiteto.

Kaip skelbė naujienų agentūra BNS, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai registravo naują pasiūlymą dėl universitetų tinklo optimizavimo.

Pagal jį, šalyje veiktų po klasikinį universitetą Vilniuje ir Kaune, taip pat šiuose miestuose galėtų veikti technologinių, sveikatos mokslų universitetai, Šiaulių ir Klaipėdos universitetai taptų padaliniais.

Šis siūlymas atitinka Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) planą jungtis su Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetais, taip pat Lietuvos sporto universitetu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.