aA
Seimas nusprendė laikyti nepriimtu Prezidentės Dalios Grybauskaitės grąžintą Biudžetinių įstaigų įstatymo pakeitimą dėl biudžetinių įstaigų vadovų rotacijos.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© Kas vyksta Kaune / Rokas Tenys

Šių metų gegužės 11 d. Seimo priimtos įstatymo pataisos numato, kad biudžetinių įstaigų vadovai į pareigas priimami konkurso būdu 4 metų kadencijai, neribojant kadencijų skaičiaus.

Vietoje 4 metų kadencijos Lietuvos Prezidentė siūlė biudžetinių įstaigų vadovams nustatyti 5 metų kadenciją. Taip pat siūlė įtvirtinti, kad tas pats asmuo biudžetinės įstaigos vadovu būtų skiriamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Pasibaigus pirmajai kadencijai buvęs vadovas, pretenduodamas toliau eiti tas pačias pareigas, privalėtų iš naujo dalyvauti konkurse.

Konkurso į antrąją kadenciją nelaimėję arba konkurse nedalyvavę, bet sėkmingai kadencijas baigę vadovai būtų įtraukiami į biudžetinių įstaigų vadovų rezervą.

Vadovams, kuriems iki pensijos yra likę ne daugiau nei 5 metai, būtų leista pabaigti darbą netaikant reikalavimų dėl kadencijų.

Prezidentė siūlė atsisakyti nuostatos skirti išeitines išmokas nusikaltusiems vadovams, kaip nepateisinamas teisiškai, socialiai ir moraliai.

Šalies vadovės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė, Seimui pristatydama Prezidentės poziciją, sakė, kad Seimo priimtas įstatymas „sudaro visas galimybes eiti pareigas vienoje institucijoje amžinai, keičiant vieną kadenciją po kitos“. Be to, pasak L. Antanavičienės, minėtu teisiniu reguliavimu nebus užtikrintas skaidrus biudžetinių įstaigų vadovų skyrimo ir veiklos vertinimo procesas.

Seimas balsuodamas nusprendė nebesvarstyti minėto teisės akto, o jį laikyti nepriimtu. Už tai balsavo 47 Seimo nariai. 35 parlamentarai buvo už tai, kad Biudžetinių įstaigų įstatymo pataisos būtų svarstomas iš naujo.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.