aA
Gruzijoje buvo pagrobtas opoziciją palaikantis Azerbaidžano žurnalistas ir perduotas jo šalies saugumo pareigūnams, trečiadienį pranešė reporterio advokatas. Afganas Mukhtarli Gruzijoje gyvena nuo 2013 metų. Savo šalį jis paliko po to, kai atliko žurnalistinį tyrimą dėl Azerbaidžano lyderio Ilhamo Aliyevo korupcijos.
Gruzijoje pagrobtas tremtyje gyvenantis azerbaidžaniečių žurnalistas
© Reuters / Scanpix

Apie žurnalisto dingimą antradienį pranešė jo žmona.

Teisininkas Elchinas Sadykhovas žurnalistams Baku sakė, kad A. Mukhtarli „buvo pagrobtas Tbilisyje civiliais drabužiais vilkinčių ir gruziniškai kalbančių žmonių, po to buvo sumuštas ir perduotas Azerbaidžano saugumo pajėgoms“.

Vėliau A. Mukhtarli buvo pervežtas į kaimyninį Azerbaidžaną; jam buvo pateikti kaltinimai dėl 10 tūkst. eurų kontrabandos, nurodė E. Sadykhovas. Teisininkas pridūrė, kad banknotai buvo įdėti jam į kišenę.

Pasak Azerbaidžano prokurorų, A. Mukhtarli sulaikė sienos apsaugos pareigūnai, šiam pabandžius „neteisėtai“ kirsti valstybės sieną. Per patikrinimą pas sulaikytąjį buvo rasta pinigų, sakoma pranešime.

Žmogaus teisių gynėjų grupės pasmerkė įtariamą žurnalisto pagrobimą ir kalinimą. Jos perspėjo, kad galbūt gresia kankinimai.

„Jis yra sąžinės kalinys, sulaikytas vien dėl savo žurnalistinio darbo“, – sakė Levanas Asatianis iš „Amnesty International“.

Pasak L. Asatianio, panašu, kad provakrietiškos Gruzijos valdžia „prisidėjo prie šio siaubą keliančio pagrobimo“.

Tačiau Gruzijos vidaus reikalų ministerijos paskelbtame pranešime sakoma, kad ji pradėjo tyrimą dėl „šio neteisėto sulaikymo“.

Energijos išteklių turtingo Azerbaidžano pareigūnai sulaukia tarptautinės bendruomenės priekaištų dėl prezidento I. Aliyevo kritikų persekiojimo ir kalinimo, bet prezidentas tokius kaltinimus neigia.

55 metų I.Aliyevas perėmė valdžią 2003 metais, mirus jo tėvui Heydarui Aliyevui – buvusiam Sovietų Sąjungos KGB karininkui ir komunistinių laikų lyderiui, 1993-iųjų geležiniu kumščiu valdžiusiam nepriklausomu tapusį Azerbaidžaną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.