aA
Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas pralaimėjo teismo procesą dėl oligarcho Ališero Usmanovo šmeižto. Maskvos teismas nurodė Kremliaus kritikui per dešimt dienų pašalinti vaizdo įrašą su kaltinimais A. Usmanovui ir medžiagą apie tai internete, pranešė agentūra TASS.
Kremliaus kritikas A. Navalnas pralaimėjo procesą dėl oligarcho šmeižto
© DELFI montažas / Scanpix

„Vaizdo įrašas pažeidžia A. Usmanovo garbę ir orumą“, - trečiadienį nusprendė teisėja. A. Navalnas, be to, turi paskelbti paneigimą.

A. Navalnas ir jo Kovos su korupcija fondas pareiškė teismo sprendimą skųsiantis. „Tai, ką mes šiandien matėme, nėra teismo procesas“, - pridūrė jis.

Maskvos Liublino rajono teismas antradienį svarstė balandžio 12 dieną A. Usmanovo iškeltą ieškinį dėl įžeistos garbės, orumo ir apjuodintos dalykinės reputacijos.

Posėdžio metu atsakovas pateikė 16 prašymų, tarp jų – prašymus liudininkais iškviesti Rusijos premjerą Dmitrijų Medvedevą ir vicepremjerą Igorį Šuvalovą, tačiau teismas juos atmetė.

Per posėdį A. Navalnas pareiškė, kad teismo procesas neobjektyvus.

„Mes teikiame prašymus, o juos atmeta. Mes patvirtiname visa, kas buvo paskelbta mūsų tyrime“, – sakė opozicijos lyderis.

A. Usmanovo advokatas Genrichas Padva savo ruožtu spėlionėmis pavadino A. Navalno įrodymus apie A. Usmanovo ir su premjeru siejamo fondo „Socgosproekt“ sandorio neteisėtumą.

„Navalno argumentus vertinu kaip politinius pasisakymus, neparemtus teisiniais principais“, – sakė G. Padva.

Anksčiau, per parengiamąjį posėdį, šalims nepavyko taikiai susitarti.

A. Usmanovas savo ieškinyje nereikalauja iš atsakovų piniginės kompensacijos, bet prašo paneigti duomenis išplatintuose vaizdo siužetuose ir tekstuose atsakovų interneto svetainėse, kurie, pasak jo, neatitinka tikrovės.

Ieškovas prašo paneigti A. Navalno teiginius, kad jis esąs kyšininkas ir, bendrai, nusikaltėlis, nesumokantis visų mokesčių į Rusijos biudžetą, be to, teistas už išžaginimą, neteisėtai užvaldęs naudingųjų iškasenų perdirbimo gamyklų, įvedęs cenzūrą jam priklausančioje leidykloje „Kommersant“.

Pagrįsdamas savo argumentus, ieškovas pateikė virtinę dokumentų, tarp jų – Uzbekistano Aukščiausiojo Teismo nutarimą, kuriame sakoma, kad nuosprendis A. Usmanovui pagal tris straipsnius – tarp jų nėra straipsnio dėl išžaginimo – buvo panaikintas, remiantis išteisinančiu pagrindu. Tarp pateiktų dokumentų yra ir pažyma, kad jokio teistumo jis neturi.

Kovo pradžioje A. Navalno Kovos su korupcija fondas paskelbė tyrimą, kuriame, be kitų dalykų, teigiama, kad holdingo „USM Holdings“ vadovas A. Usmanovas fondui „Socgosproekt“ padovanojo 70 mln. dolerių vertės namą su daugiau kaip 4 ha sklypu elitiniame Maskvos priemiestyje. Šio fondo stebėtojų tarybai vadovauja su premjeru viename kurse studijavęs Ilja Jelisejevas.

Interviu laikraščiui „Vedomosti“ A.Usmanovas sakė, kad tą namą ir sklypą fondui perleido mainais į žemę, kurią nusipirko už „simbolinę kainą“.

Pasak jo, namo ir žemės vertė buvo maždaug vienoda – 50 mln. dolerių.

A. Navalnas savo interneto svetainėje šiuos teiginius pavadino neatitinkančiais tikrovės.

„USM Holdings“ vadovo spaudos tarnyba nurodė, kad A. Navalno pareiškimai apie piktnaudžiavimą sudarant nekilnojamo turto sandorius neatitinka tikrovės ir turi būti jo įrodyti teisme.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.