aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atmetė bet kokį tvirtinimą, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos yra atsakingos už balandžio mėnesį Sirijos Idlibo provincijoje įvykdytą cheminę ataką. Per ataką žuvo daugybė žmonių, informuoja naujienų agentūra „Reuters“.
Basharas al Assadas, Vladimiras Putinas
Basharas al Assadas, Vladimiras Putinas
© RIA/Scanpix

„Remiantis mūsų turima informacija, nėra jokių įrodymų, kad cheminį ginklą panaudojo B. al Assadas. Esame įsitikinę, kad jis to nepadarė“, - interviu laikraščiui „Le Figaro“ sakė Rusijos lyderis.

Tokias pastabas V. Putinas išsakė praėjus dienai po naujojo Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pareiškimo, kad cheminių ginklų panaudojimas Sirijoje Paryžiui buvo labai aiški raudona linija ir tai susilauks atsakomųjų veiksmų. Balandį Prancūzijos žvalgybos tarnybos taip pat skelbė, kad už cheminę ataką Idlibe atsakingas Sirijos prezidentas.

Šešių puslapių apimties dokumente, kurį sudarė Prancūzijos karinės ir užsienio žvalgybos tarnybos, teigiama, kad prie tokios išvados prieita remiantis aukos kraujo mėginiu ir kitais nuo žemės paimtais mėginiais. Tarp mėginiuose rastų elementų buvo heksaminas ir aptikti zarino skiriamieji ženklai.

Rusijos lyderis pridūrė siūlęs surengti patikrinimus Chan Šeichūno miestelyje. kuriame ir buvo panaudotas cheminis ginklas. Tačiau visos didžiosios pasaulio valstybės atsisakė. Anot V. Putino, šių kaltinimų tikslas - griauti pasitikėjimą B. al Assadu ir daryti jam spaudimą.

„Tai būdas paaiškinti tarptautinei bendruomenei, kodėl būtina ir toliau taikyti priemones, skirtas daryti spaudimą B. al Assadui“, - teigė V. Putinas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.