aA
Per du Irako sostinėje Bagdade nugriaudėjusius sprogimus mažiausiai 27 žmonės žuvo, o dar per šimtą buvo sužeista, antradienį pranešė saugumo pareigūnai ir medikai, skelbia transliuotojas BBC ir naujienų agentūros AFP ir „Reuters“.
Bagdade prie ledainės sprogo bomba
Bagdade prie ledainės sprogo bomba
© Reuters / Scanpix

Pirmasis sprogimas, kiek po vidurnakčio įvykęs prie komerciniame Karados rajone esančios populiarios ledainės, pražudė 16 žmonių. Dar apie 60 buvo sužeista. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS). Ji išplatino pranešimą, kuriame atakos vykdytoją įvardijo kaip irakietį, kuris sprogmenų prikrautą automobilį susprogdino taikydamasis į musulmonus šiitus.

Praėjus kelioms valandoms nuo pirmosios atakos, dar vienas sprogimas nugriaudėjo prie vieno pagrindinių miesto tiltų. Per išpuolį žuvo 11 žmonių, o dar apie 40 patyrė sužalojimų. Atsakomybės už šį sprogdinimą kol kas neprisiėmė niekas.

Užpuolikai smogė musulmonams minint jiems šventą Ramadano mėnesį. Jo metu daugelis žmonių ilgai neina miegoti ir valgo, apsipirkinėja ar kitaip leidžia laiką mieste ruošdamiesi kitos dienos pasninkui.

2016 metų liepą Karados rajone buvo įvykdytas didelio masto išpuolis: tuomet sprogus sprogmenų prikrautam sunkvežimiui žuvo mažiausiai 324 žmonės. Tai buvo kruviniausia ataka Irake nuo pat JAV vadovaujamos invazijos į šalį 2003 metais.

IS Irake buvo priversta atsitraukti nuo 2015 metų pabaigos, kuomet susidūrė su JAV remiamų Irako vyriausybės pajėgų ir Irano remiamų sukarintų šiitų grupuočių pasipriešinimu.

Šiuo metu IS kovotojai yra apsupti Mosulo mieste jiems likusiame anklave. Šis Irako miestas kurį laiką tarnavo kaip grupuotės de facto sostinė Irake.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.