aA
Parlamentaras Gediminas Kirkilas teigia „neturintis supratimo“, kada jo partietis Zigmantas Balčytis atsisakys europarlamentaro mandato ir užleis jam vietą Europos Parlamente. Paskelbęs apie naujas pareigas tarptautinėje organizacijoje Z. Balčytis siūlo dar šiek tiek palaukti.
Zigmantas Balčytis ir Gediminas Kirkilas
Zigmantas Balčytis ir Gediminas Kirkilas
© DELFI / Domantas Pipas

Europarlamentaras Z. Balčytis dar kovo mėnesį, prieš Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimus, pareiškė atsisakantis EP nario mandato, nes nusprendė daryti tarptautinę karjerą.

„Gyvenimas pateikė dar vieną netikėtą iššūkį: sulaukiau pasiūlymo dalyvauti tarptautinės organizacijos veikloje, dalį savo darbo laiko praleidžiant ir Europoje, ir JAV. Veiklos sritis – pasaulio valstybių ekonomika, finansai, prognozės ir modeliavimas“, – tuomet naujienų agentūrai BNS kalbėjo socialdemokratas.

Praėjus daugiau kaip dviem mėnesiams, anksčiau kalbėjęs, kad europarlamentaro pažymėjimo atsisakys gegužės viduryje, Z. Balčytis tebedirba EP, o apie naują darbą kalba mįslingai.

Savo ruožtu G. Kirkilas, kuris turėtų pakeisti Z. Balčytį EP, išgirdęs klausimą apie kelionę EP, kalba nenoriai. Žurnalisto paklaustas, kada ketina palikti Seimą, atsakė: „Neturiu supratimo ir nesidomiu. Kodėl turėčiau domėtis? Kai pakvies Zenonas Vaigauskas, domėsiuos“

G. Kirkilas, be kita ko, teigė net neturintis jokių žinių iš partiečio Z. Balčyčio. „Dabar man nieko kolega Balčytis nesako, tai ir nesidomiu. Kodėl nesako nieko? Nežinau, jo paklauskit. Aš nežinau, kodėl“, – sakė G. Kirkilas.

Vis tik parlamentaras teigė keliausiantis į EP, jei Z. Balčytis galų gale užleis jam vietą.

Z. Balčytis: nusiraminam

Europarlamentaras Z. Balčytis, išgirdęs klausimą apie naujas pareigas, iš pradžių nusijuokė: „Aš išeisiu iš to EP. Nusiraminam“. Palikti dabartinę darbovietę jis žada per mėnesį. Tuomet jo vietą užimtų G. Kirkilas, o vietoj pastarojo politiko į Seimą sugrįžtų socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Zigmantas Balčytis
Zigmantas Balčytis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Z. Balčytis teigė, kad jo būsima darbovietė šiomis dienomis turėtų prisistatyti visuomenei, ir tuomet esą bus atsakyta į visus rūpimus klausimus. Tačiau paradoksalu tai, kad ši organizacija turėjo prisistatyti dar praėjusią savaitę, bet to neįvyko.

„Jie planuoja dabar prisistatyti, jei nieko neatkels, nes pas juos vyksta visokios kibernetinės atakos. Tada duočiau visus telefonus ir galėtumėt pasitikslinti“, – LRT.lt pasiūlė Z. Balčytis. Pats europarlamentaras teigė negalintis „per daug kalbėti dėl pasirašyto konfidencialumo“. „Jie prisistatys, paaiškins institucijos tikslus ir daug kitų dalykų, kaip vadinsis. Tai liečia valstybes, institucijas“, – naują darbovietę apibūdino politikas.

„Ta institucija bus kaip skėtinė institucija, kalbama apie įvairių tarptautinių reitingų agentūrų, ko gero, ir Tarptautinio valiutos fondo tam tikrus atskirų valstybių narių vertinimus: prognozes, siūlymus, ką jie turėtų ar neturėtų daryti. O kadangi tai praktiškai privačios organizacijos, jas kažkaip reikia prižiūrėti iš viršaus, toks kuriamas antstatas iš ekspertų. Ši institucija, ko gero, bus vadinama valdyba, ir ši institucija kaip tik ir turės aprobuoti visus su valstybėmis narėmis susijusius siūlymus, vertinimus dėl jų vystymosi perspektyvų, reitingų. Lyg ir turėtų būti 9 valdybos nariai, vienu jų yra pasiūlyta dalyvauti man“, – apie būsimus darbus BNS pasakojo Z. Balčytis.

Pasak jo, valdybos posėdžiai vyks Niujorke kartą per mėnesį. Z. Balčytis planuoja turėti biurus Briuselyje ir Vilniuje.

Jis teigė, kad darbo tempas būtų panašus į dabartinį – esą būtų tam tikros sesijos, į Ameriką reikėtų skristi kartą per mėnesį, o likusį laiką „galima dirbti naudojantis internetu ir informacinių technologijų priemonėmis“.

LRT.lt užsiminus, kad daugelis Lietuvoje jau pradėjo abejoti, ar politikas išties paliks EP, Z. Balčytis atsakė: „Galima abejoti, bet gyvenimas eina savo tempais. Galbūt mes norėtume viską greitai, bet matot, kaip yra...Yra nauja institucija, kuri nori prisistatyti pirma. Kai kurie kolegos čia irgi man skambino, bet kol pati institucija neprisistato, negaliu daryti kitų veiksmų“.

Kalbėdamas su LRT.lt Z. Balčytis teigė, jog parodys gyvenimas, ar naujos pareigos bus į gera. „Žinot, gyvenimas pateikia tam tikrus iššūkius. Aš septynerius metus prabuvau EP, daugmaž viskas aišku. Nauja patirtis, nauji veiksmai... Priėmiau sprendimą, kad vis dėlto reikia keisti. Gyvenimas parodys, ar bus į gera, ar į bloga, bet aš turiu ten padirbėti“, – tikino Z. Balčytis.

Politiko pasiteiravus, ar jis dar ruošiasi kada nors dalyvauti rinkimuose Lietuvoje, šis pasiūlė tai „palikti ateičiai“.

Politologas: sunku suprasti, kodėl pasirinko Z. Balčytį

Savo ruožtu Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas politologas Kęstutis Girnius teigia buvęs nustebęs, kai išgirdo žinią, jog Z. Balčytis sulaukė pasiūlymo dalyvauti „tarptautinės organizacijos veikloje“.

„Vis dėlto tai atrodo atsakinga pozicija, kur tikrai turi nusimanyti apie finansus. Ir ne tik apie finansus, bet ir tai, kas susiję su rinkomis. Ir man visada kilo klausimas, ar Z. Balčytis tikrai turi tą deramą patirtį, juo labiau, kad jis nėra jaunas žmogus. Man buvo sunku suprasti, kodėl kompanija rizikuotų samdydama tokį žmogų tokiam darbui. Jei staiga paaiškėtų, kad to darbo nebus, manęs tai nestebintų“, – LRT.lt komentavo K. Girnius.

Politologo teigimu, Z. Balčytis galbūt paskubėjo pranešti apie permainas savo gyvenime: „Galbūt būtų buvę geriau palaukti. Kai turi sutartį, tada gali apie ją kalbėti. Jei būtų ką pranešti, jis turbūt jau būtų pranešęs. Būtų aišku, jei paminėtų, kada ketina dirbti, kada turi atvykti į darbą. O jei sutarties kol kas nėra, galima tik tylėti“, – sakė K. Girnius.

Z. Balčytis europarlamentaru yra išrinktas pagal socialdemokratų partijos sąrašą.

www.lrt.lt