aA
Filipinų kariuomenės sraigtasparniai pirmadienį apšaudė islamistų kovotojus, užėmusius pietinį Maravio miestą, kuriame yra įstrigę apie 2 tūkst. žmonių, negalinčių pabėgti nuo savaitę besitęsiančių intensyvių susiėmimų, jau nusinešusių dešimtis gyvybių.
Islamistai
Islamistai
© AP/Scanpix

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte įvedė karo padėtį šalies pietuose iškart po to, kai ten įsiplieskė susirėmimai. Jis perspėjo, kad džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), pasitelkęs ginkluotus kovotojus, bando įkurti vietinį kalifatą.

Tačiau mūšiai miesto gatvėse ir vyriausybės pajėgų surengta bombardavimų kampanija nepadėjo nutraukti krizės Maravyje – viename didžiausių musulmoniškų miestų šioje katalikiškoje valstybėje. Pareigūnai reiškia vis didesnį susirūpinimą dėl gyventojų, įstrigusių kovotojų kontroliuojamoje teritorijoje.

„Jie rašo mums ir prašo padėti“, – naujienų agentūrai AFP sakė provincijos krizių valdymo komiteto atstovas Zia Alonto Adiongas ir nurodė, kad turima duomenų apie 2 000 žmonių, negalinčių išvykti iš konflikto zonos.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK), bandantis padėti tiems žmonėms, pažymėjo, kad ekstremalios sąlygos ir nesiliaujantys susirėmimai reikalauja vis naujų gyvybių.

„Kai mūsų kolegos šnekasi su tais žmonėmis telefonu, girdime, kad situacija yra labai sudėtinga. Baigiasi maisto produktai, baigiasi vanduo, jie neturi elektros“, – AFP sakė Maravyje esantis TRKK delegacijos Filipinuose vadovo pavaduotojas Martinas Thalmannas.

„Vyksta intensyvūs mūšiai. Situacija iš tiesų siaubinga... žmonės miršta, nes pašauti nesulaukia medikų pagalbos“, – teigė jis.

Pasak pareigūnų, ginkluoti kovotojai jau nužudė mažiausiai 19 civilių, tarp kurių buvo moterų ir vaikų. Susirėmimuose žuvo 17 saugumo pajėgų narių ir 61 kovotojas.

Sekmadienio rytą Maravio, 200 tūkst. gyventojų turinčio miesto, laikomo islamo kultūros ir švietimo centru, pakraštyje buvo rasti nuo tilto numesti aštuoni lavonai.

Myrna Bandung žurnalistams pirmadienį pasakojo, kad buvo su tais žmonėmis, kai jie buvo nužudyti.

„Manęs nenužudė, nes galėjau pacituoti musulmonišką maldą. Kitiems nepasisekė“, – sakė akivaizdžiai sukrėsta moteris.

Dauguma maraviečių pabėgo į aplinkinius miestus. Tuo tarpu likusius miesto gyventojus savaitgalį pasiekė kariuomenės pranešimai, kad bus suintensyvinta bombardavimų kampanija tuose rajonuose, kuriuos yra užėmę kovotojai.

AFP reporteris iš Maravio pranešė, kad pirmadienio popietę gana žemai skraidė sraigtasparniai, o tos teritorijos, kur, kaip manoma, slepiasi kovotojai, buvo apšaudytos raketomis.

Maravio neramumų epicentre yra Isnilonas Hapilonas – arabiškai kalbantis musulmonų pamokslininkas, garsėjantis patirtimi rengti komandosų atakas. Jis laikomas jungiamąja grandimi tarp virtinės kovotojų grupuočių, siekiančių susivienyti ir tapti galingesne jėga.

Jungtinės Valstijos kovotojų grupuotei „Abu Sayyaf“ vadovaujantį I. Hapiloną laiko vienu pavojingiausių teroristų pasaulyje.

Praėjusio antradienio vakarą armija surengė reidą į įtariamą I. Hapilono slėptuvę Maravyje, tačiau operacija greitai komplikavosi. Kovotojai išsikvietė pastiprinimą ir ėmė siautėti gatvėse. Jie keliose vietose iškėlė juodų IS vėliavų, padeginėjo pastatus, paėmė įkaitais katalikų kunigą ir keliolika tikinčiųjų. Įkaitų likimas vis dar nežinomas.

Kaip pranešė R. Duterte ir kariuomenės vadai, dauguma tų kovotojų priklauso grupuotei „Maute“. Šiam ištikimybę IS prisiekusiam judėjimui, vyriausybės duomenimis, priklauso apie 250 ginkluotų kovotojų.

Pasak kariuomenės, prie jų prisijungė ir Malaizijos, Indonezijos bei kitų šalių piliečių.

Pietų Filipinuose vykstantis musulmonų separatistinis sukilimas nuo praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio jau pareikalavo per 120 tūkst. gyvybių.

Pagrindinės musulmonų sukilėlių grupuotės jau pasirašė taikos susitarimus su vyriausybe ir atsisakė savo separatistinių ambicijų mainais į autonomiją.

Tačiau „Maute“, „Abu Sayyaf“ ir kai kurios kitos grupuotės nenori derėtis su vyriausybe ir pastaraisiais metais ėmėsi žingsnių užsitikrinti IS pagalbą.

Šeštadienį R. Duterte įspėjo, kad karo padėtis gali būti paskelbta ir visoje šalyje, kad būtų užkirstas kelias iš Mindanao plisti islamistų keliamai grėsmei.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.