aA
Praėjusią savaitę sergamumas gripu ir ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis Lietuvoje sparčiai didėjo ir Šalčininkuose peržengė epideminį slenkstį, todėl šiame mieste artimiausiu metu ketinama skelbti gripo epidemiją.
Gripas
Gripas
Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis, Šalčininkuose sergamumas gripu ir ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis praėjusią savaitę siekė 123 atvejus 10 tūkstančių gyventojų. Iš visų 484 atvejų 63 yra gripiniai susirgimai.

Gripo epidemija skelbiama, kai ūmiomis peršalimo ligomis suserga 100 iš 10 tūkst. gyventojų. Kaip pirmadienį BNS informavo Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centre, praėjusią savaitę Šiauliuose 10 tūkst. gyventojų teko 102,2 gripo ir ūmių peršalinimo ligų atvejų, Panevėžyje - 68,2, Vilniuje - 53,1, Klaipėdoje - 36,8, ir Kaune - 34,8.

Pasak centro gydytojos Dalios Rokaitės, Šiauliuose sergamumas gripu ir ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis pasiekė epideminį rodiklį, tačiau epidemija nebus skelbiama, nes čia dauguma žmonių serga ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis ir registruojami tik pavieniai gripo atvejai.

Tarptautinio gripo stebėjimo centro duomenimis, praėjusią savaitę epideminiai gripo sergamumo rodikliai užregistruoti Belgijoje, Ispanijoje ir Prancūzijoje. Pavieniai sergamumo gripu atvejai registruoti Danijoje, Vokietijoje, Anglijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje ir kitose Europos valstybėse. Lietuvoje gyventojai skiepijami iš Belgijos, Prancūzijos, Olandijos bei iš Rusijos įvežtomis vakcinomis. Anot centro, daugiausiai - apie 60 tūkst. dozių - gripo vakcinų įvežta iš Prancūzijos.

Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos specialistai primena, kad šiuo metu pasiskiepijus dar galima spėti apsisaugoti nuo artėjančio gripo.

Skiepijimo akcijos vyksta didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Pasiskiepyti galima ir artimiausioje poliklinikoje. Skiepai kainuoja nuo 17 iki 24 litų, tuo tarpu gydymas susirgus gripu gali kainuoti ir 100 litų.

Gripą - ūminę kvėpavimo takų ligą - sukelia gripo A, B ir C tipų virusai. Aplinkoje gripo virusas išsilaiko keletą valandų. Gripo epidemijas sukelia tik A tipo gripo virusas, kuris kasmet kinta, todėl kasmet reikia skiepytis iš naujo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.