aA
Šiaurės Korėjos raketų programa juda į priekį sparčiau nei tikėtasi. Tokį pareiškimą Pietų Korėjos gynybos ministras padarė gegužės 16 d. praėjus kelioms valandoms po to, kai Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba pareikalavo Šiaurės Korėjos stabdyti branduolinių ir balistinių raketų bandymus ir pasmerkė gegužės 14 d. surengtą bandomąjį raketos paleidimą.
North Korean rockets
North Korean rockets
© AFP / Scanpix

Atsiskyrėliška Šiaurės Korėja, ignoruojanti net ir artimiausios sąjungininkės Kinijos raginimus suvaldyti savo ginklų programas, kuria raketą su branduolinė kovine galvute, tinkamą suduoti smūgį JAV.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija kreipėsi į Pchenjaną su reikalavimu nedelsiant nutraukti rengiamas provokacijas ir įspėjo, kad strateginio kantrumo era santykiuose su Šiaurės Korėja baigėsi.

JAV nusiginklavimo ambasadorius Robertas Woodas gegužės 16 d. pareiškė, kad Kinija turi galimybę daryti itin didelę įtaką ir galėtų daryti dar daugiau.

Pietų Korėjos gynybos ministras Hanas Min-koo parlamente gegužės 14 d. Šiaurės Korėjos surengtą bandomąjį paleidimą pavadino sėkmingu.

„Tai buvo padidinto kalibro vidutinio nuotolio balistinė raketa (IRBM), lyginant su „Musudan“ raketų bandymais, kurie nuolat būdavo nesėkmingi“, - sakė jis, turėdamas omenyje raketas, galinčias įveikti iki 3000-4000 km siekiantį atstumą.

Paklaustas, ar Šiaurės Korėjos raketų programa vystoma greičiau, nei Pietų Korėja tikėjosi, jis pateikė teigiamą atsakymą.

Pchenjanas reguliariai grasina sunaikinti JAV kaltindamas amerikiečius dėl Korėjos pusiasalio stūmimo branduolinio karo link, pasitelkiant neseniai įvykdytas karines pratybas, surengtas kartu su Pietų Korėja ir Japonija. D. Trumpas ir naujasis Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae Inas Vašingtone planuoja susitikti kitą mėnesį, o Šiaurės Korėjos temai neabejotinai bus skirta nemažai dėmesio.

DELFI.lt