aA
Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis praėjusį penktadienį viešėjo Visagine, tačiau miesto tarybos narė, keturių vaikų mama Airida Drus sako negalinti nurimti po tokio susitikimo.
Visagino gyventoja negali atsitokėti: V. Pranckietis pasiūlė jai apeiti įstatymą
© DELFI / Andrius Ufartas

Ji teigia iškėlusi problemą, kuri liečia daugelį Lietuvos šeimų: jeigu šeimos pajamos vienam nariui neviršija valstybės remiamų pajamų dydžio – 102 eurų – tai tokiai šeimai priklauso visas paslaugų paketas – kompensacijos už šildymą ir karštą vandenį, nemokamas vaikų maitinimas mokykloje, nuolaidos darželiams ir būreliams, maisto paketai, kompensacijos už vaikų vasaros stovyklas, taip pat gali būti skiriamas finansavimas pagal specialią programą.

Tačiau tik šeimos pajamos vienam nariui viršija 102 eurus, visas paslaugų paketas dingsta – nelieka nieko: nei kompensacijų, nei nemokamo vaikų maitinimo.

A. Drus pasakoja iškėlusi šią problemą Seimo pirmininkui V. Pranckiečiui, kai šis viešėjo Visagine. Tarybos narė yra miesto Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos komiteto pirmininkė, todėl nuolat sprendžia tokio pobūdžio klausimus ir problemą išmano. Jis teigia, kad parama „Viskas arba nieko“ yra ydinga, nes skatina žmones pasilikti socialiai remtinų žmonių sąraše. Kitaip tariant, žmogui tampa neparanku uždirbti net 50 eurų daugiau, nes tuomet praras paramą, kuri yra didesnės vertės. Pasak A. Drus, parama neturėtų būti susieta tik su valstybės remiamų pajamų dydžiu – tai yra 102 eurais, jos nuomone, turėtų būti keletas slenksčių, pagal kuriuos būtų skirstoma parama.

Tačiau politikė liko nusivylusi Seimo pirmininku, mat po viešos diskusijos V. Pranckietis priėjo prie tarybos narės ir pasiūlė dar padiskutuoti. Pasak A. Drus, Seimo pirmininkas pamanė, kad ji kalba apie save. Pašnekovė teigia nesigynusi, nors mintyse turėjo visus pavyzdžius, su kuriais susiduria.

„Tiek to, kaip pavyzdys galiu ir aš pati pabūti kaip statistinis šeimos vienetas, kuris per turtingas nuolaidoms. Deja, atsakymas, kurio sulaukiau iš gerbiamo profesoriaus V. Pranckiečio mane ne juokais suglumino, nes Seimo pirmininkas paklausė, ar nebūtų tuomet išeitis susitarti su darbdaviu ir dirbti ne visu etatu, o tarkim 0,75, tada gal man priklausytų nuolaidų paketas. Ir tada aš nustėrau“, - sako A. Drus, savo nuomonę išdėsčiusi socialiniame tinkle.

„Seimo pirmininkas, įstatymo leidžiamosios institucijos vadovas, išgirdęs apie socialinę nelygybę ir įstatymais sukurtą spragą, įstatymų sistemos netobulumą, man 4 vaikų mamai, 75 procentus savo gyvenimo nugyvenusiai nepriklausomoje Lietuvoje, siūlo apeiti įstatymą, jį pergudrauti, bet net neužduoda nei sau, nei man, nei aplinkiniams klausimo, kaip galima būtų tą įstatymais sukurtą netobulą sistemą pataisyti, kad vis tik to iš vis mūsų šalyje nebūtų“, - stebisi tarybos narė.

„Negaliu suvokti, kaip galima pirmiau ieškoti galimybių apeiti įstatymą, pasukčiauti ir tik tada, jei vis tik tiesa akis labai bado, galima bandyti užduoti klausimą: ką jūs siūlote? Negaliu suvokti, kad toleruotina pati mintis iš pačio Seimo pirmininko lūpų – rekomenduoti žmogui dirbti mažiau, tam, kad gautum daugiau. Vieną tokį jau turėjom, tiesa, ministrą pirmininką, kuris vis kaltino žmones, kad jie tingi dirbti, neina dirbti, naudojasi pašalpomis. Tai dabar bus rekomenduojama mažiau dirbti? Aš manau, kad vis tik kiekvienas turi dirbti pagal savo jėgas, bet negalima žmonių statyti į rėmus, kuomet uždirbus vos keliais eurais per daug, nuo tavęs mokesčių pavidalu devintą kailį nulups“, - reziumuoja A. Drus.

V. Pranckiečio atstovė neigia, kad jis siūlęs apeiti įstatymą

Seimo pirmininko atstovė spaudai Dalia Vencevičienė savo ruožtu paneigė, kad V. Pranckietis pateikė tokį pasiūlymą, bet A. Drus tuo nesistebi. „Tikiu, kad dabar jis neigia“, - sako miesto tarybos narė.

„Tas klausimas buvo viešai užduotas, ir Seimo pirmininkas pripažino, kad tai tikrai problema, nes mes turime galvoti, kaip padėti skurstantiems žmonėms. Labai sunku komentuoti, kodėl ši moteris suprato būtent taip“, - sakė D. Vencevičienė.

Paklausta, kaip Seimo pirmininkas suformulavo problemos sprendimą, jo atstovė spaudai sakė pamenanti, kad V. Pranckietis siūlė atsižvelgti į problemą ir priminė, kad Vyriausybės programoje buvo įvardinta, kad „socialinė Lietuvos pusė“ yra vienas iš prioritetų.

„Rengdami įstatymų pataisas, susijusias su mokesčiais, socialine parama, mes turime matyti įvairias grupes, kad nebūtų kažkokia atskirtis. Įstatymais tam ir kuriami, kad padėtume žmonėms, o ne atvirkščiai. Pirmininkas apie tai ir šnekėjo“, - aiškino D. Vencevičienė.

Kitas miesto tarybos narys, olimpinis čempionas Jevgenijus Šuklinas DELFI pasakojo negirdėjęs Seimo pirmininko V. Pranckiečio ir savo kolegės A. Drus pokalbio akis į akį, bet matęs, kad jiedu bendravo.

Miesto merė Dalia Štraupaitė taip pat sakė negirdėjusi šio pokalbio: „Jie kalbėjo dviese. Nežinau, gal J. Šuklinas stovėjo prie jų... Ji yra J. Šuklino komandos narė, daugiavaikė šeima. Bet aš negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, nes buvo daugiau svečių, aš bendravau su kitais, tai nieko negaliu pasakyti".

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.