aA
Savaitgalį pamaryje siautėjusios vėtros laužė Kuršių marių ledus ir suvertė juos į kalnus dešiniajame krante ties Ventės rago molu. Iš Molėtų į poledinę stintų žūklę atvykę žvejai buvo apstulbę neberadę ledo, nors prognozuota, kad jis bus 20 cm storio. Šeštadienio liūtis paspartino ledonešį Nemune Pagėgių savivaldybės teritorijoje.
Potvynis
© ELTA
Nuo Panemunės iki Nausėdų kaimo poros kilometrų išlauža šeštadienį pailgėjo dar keliais kilometrais ir pasiekė Lazdėnų kaimą.

Dėl ledų sangrūdos upė išsiliejo iš krantų ir per naktį apsėmė apie 1000 hektarų pievų ir laukų. Vanduo atkirto Kucių, Vyčių, Lazdėnų, Nausėdų ir Plaušvarių kaimus Stoniškių seniūnijoje. Pavojingoje zonoje atsidūrė daugiau kaip 30 sodybų, kuriose gyvena apie 100 žmonių.

Šilutės rajone tebėra nuo sausumos atkirsta vienintelė sodyba Vytulių kaime. Iš viso šiame rajone užlietos apie 3000 hektarų žemumos ir kelių atkarpos iš Juknaičų į Tatamiškius, iš Užlieknių į Šakūnėlius, iš Sausgalvių į Žalgirius, iš Rusnės į Galzdonus bei Plaškius, iš Saugų į Vabalus, Kurkorus ir Mingę.

Lankupių kaime (Šilutės r.) vakar iš vienos sodybos sklido pagalbos šauksmas - Minijos vanduo veržėsi per pylimo viršų, baimintasi, kad jo nepralaužtų.

"Šilutės polderių" ir Civilinės saugos specialistai skubiai išvyko į grėsmės zoną, bet gyventojai evakuotis atsisakė.

Vakar tik 8 cm iki kritinio lygio vanduo buvo Nemune ties Rusne.

Jei upė neišlauš žiočių ir nepajudins sangrūdos, ir čia prasidės potvynis.

Rusnės-Šilutės kelio atkarpą, užlietą daugiau kaip 35 cm vandens, teks įveikti amfibija arba Rusnės seniūnijos traktoriumi su tralu. Už šią paslaugą seniūnija ims po 10 litų pirmyn ir atgal.

Vietiniai gyventojai pageidautų, kad mašinų kilnojimo išlaidas per užlietą ruožą per potvynius prisiimtų Kelių fondas, kaip tai numatyta nuo sausumos atkirstai Nidai. Vykstantiems į ją keltas jau įstatymu prilygintas kelio tąsai. Panašiai esą reikėtų vertinti ir užlietą kelią į Rusnę.

"Lietuvos rytas"