aA
Kadangi Eliziejaus laukuose į policiją šaudžiusio vyro išpuolis, kurį linkstama laikyti teroristiniu, įvyko likus kelioms dienoms iki Prancūzijos prezidento rinkimų, peršasi išvada, kad atakos tikslas galėjo būti susijęs su poveikiu rinkimų eigai, rašo „The Telegraph“.
Teroro aktas Paryžiuje: ar jis gali nulemti prezidento rinkimų rezultatus?
© AP/Scanpix

Iki pirmojo Prancūzijos prezidento rinkimų turo teliko trys dienos ir kaip tik tada, kai per televiziją transliuojami visų 11 oficialių kandidatų į šalies vadovo postą debatai, įvykdomas teroro aktas. Tai galėtų būti aiškus ženklas, kad ekstremistai siekia padaryti įtaką debatų eigai ir, veikiausiai, rezultatams.

Jei toks ir buvo išpuolio iniciatorių tikslas, reikia pasakyti, kad jį pasiekti pavyko: juk Marine Le Pen, kraštutinių dešiniųjų pažiūroms atstovaujančio Nacionalinio fronto lyderė, ir konservatorius Francois Fillonas atšaukė penktadienį – paskutinė rinkimų kampanijos dieną – suplanuotus vizitus.

Kadangi apie ataką kandidatai sužinojo vykstant transliacijai, visi kaip susitarę ėmė žadėti apsaugoti Prancūziją. „Nustokime būti išglebę, nustokime būti naivūs“, – sakė M. Le Pen. „Kova su terorizmu turi būti svarbiausias būsimo Prancūzijos prezidento prioritetas“, – teigė F. Fillonas, be kita ko, pasiūlęs, suimti visus į S sąrašą (kuriame buvo ir pastarosios atakos kaltininkas) įtrauktus įtariamuosius.

Remiantis apklausų rezultatais, kova tarp keturių populiariausių kandidatų turėtų būti ypač arši, todėl analitikai prognozuoja, kad galutinius rezultatus gali nulemti net paskutinę akimirką įvyksiantis įvykis.

Apklausos skelbia, kad po pirmojo sekmadienį vyksiančio balsavimo turo viena iš lyderių turėtų tapti M. Le Pen, tačiau politologai įžvelgia, kad jos energija pastarosiomis dienomis kiek nuslūgusi.

2015 metais partija Nacionalinis frontas į lyderių pozicijas iškilo jau po pirmojo regioninių rinkimų turo. Įsidėmėtina, kad taip nutiko praėjus trims savaitėms po Paryžiuje įvykdytų teroro atakų. Minėtos partijos rezultatai buvo net trimis procentais aukštesni nei per anksčiau vykusius rinkimus. Vis dėlto per antrąjį turą šiai partijai nepavyko laimėti nė viename regione.

Be jokios abejonės, pamatysime, ar šaudymas Eliziejaus laukuose akivaizdžiai nepakenks vienam iš kandidatų Emmanueliui Macronui – juk būtent su saugumu susiję klausimai ir yra silpnoji jo programos vieta.

E. Macronas buvo vienas iš pirmųjų kandidatų, per televizijos laidą sureagavusių į ataka. Jis pareiškė užuojautą žuvusio policininko šeimai ir įspėjo, kad Prancūzijoje teroro grėsmė bus juntama dar „ne vienus metus“.

DELFI.lt