aA
Vėlų ketvirtadienio vakarą policininką Eliziejaus laukuose nušovęs vyras, kaip paaiškėjo, yra žinomas Prancūzijos apsaugos tarnyboms dėl radikalių pažiūrų islamistams būdingos veiklos. Kaip CNN pranešė su tyrimo medžiaga susipažinęs šaltinis, anksčiau jis taip pat yra šaudęs į pareigūnus ir juos sužeidęs.
Išpuolis Eliziejaus laukuose Paryžiuje
Išpuolis Eliziejaus laukuose Paryžiuje
© Reuters / Scanpix

Policija surengė reidą šio nukauto vyro namuose viename Paryžiaus priemiestyje po vieno pareigūno gyvybės pareikalavusio išpuolio, įvykdyto judrioje centrinėje Prancūzijos sostinės gatvėje, likus porai dienų iki prezidento rinkimų pirmojo turo.

Išpuolį surengęs įtariamasis, kurį Prancūzijos policija galop nušovė, buvo įtrauktas į sąrašą „Fiche S“, be to, buvo stebimas Prancūzijos centrinės vidaus žvalgybos direkcijos (DGSI).

Penktadienį žiniasklaida paviešino pirmąją įtariamojo užpuoliko, 39-erių Karimo Cheurfi nuotrauką.

Išpuolis Paryžiuje: prie užpuoliko kūno rastas „Islamo valstybę“ liaupsinantis raštelis
Karim Cheurfi
© AP / Scanpix

Įtariamasis yra prancūzų tautybės. Nusikalstamą veiką jis yra vykdęs ir anksčiau: 2001 metais, sustabdytas policijos automobilio, jis šovė į du pareigūnus. Po incidento vyras buvo nugabentas į areštinę. Vykstant apklausai jis čiupo šalia stovėjusio pareigūno ginklą ir triskart į jį šovė. Už išpuolį jis buvo nuteistas. Praeityje įtariamasis taip pat dalyvavo ne viename smurtiniame apiplėšime.

Šiuo metu Prancūzijos tyrėjai mano, kad išpuolis turi visus teroristinės atakos bruožus. Manoma, kad ataką surengė vienas asmuo ir jokio pavojaus greičiausiai nebėra.

Išpuolis Paryžiuje
Policija patvirtino, jog ketvirtadienio išpuolį Paryžiuje įvykdė įtariamuoju laikytas Karimas Cheurfi. Asmuo policijai buvo žinomas jau gerokai anksčiau. 
Prie atakos vykdytojo kūno rastas IS liaupsinantis raštelisPrie atakos Paryžiaus Eliziejaus Laukų bulvare vykdytojo kūno buvo rastas ranka rašytas džihadistų judėjimą„Islamo valstybė“ liaupsinantis raštelis, penktadienį sakė tyrimui artimas šaltinis.Per ketvirtadienio šaudynes teisėsaugai žinomas 39 metų radikalas, Prancūzijos pilietis Karimas Cheurfi, nušovė vieną policininką, o dar du pareigūnus sužeidė. Vėliau užpuoliką nukovė policija. Be minėto raštelio, policija jo automobilyje įvykio vietoje rado Korano kopiją, naujienų agentūrai AFP sakė šaltiniai.Vos už kelių šimtų metrų nuo Triumfo arkos nušovęs policininką su sužeidęs jo kolegas, užpuolikas bandė pabėgti pėsčiomis, bet buvo nukautas.IS propagandos agentūros „Amaq“ pranešime sakoma, kad užpuolikas buvo vienas šios grupuotės „kovotojų“, „Abu Yussefas (Abu Jusefas) Belgas“.
Prezidento rinkimų kampanija pristabdytaPrancūzijoje sekmadienį, balandžio 23 dieną, vyks pirmasis prezidento rinkimų turas. Tačiau po teroro akto Paryžiuje kandidatai į prezidentus pristabdė savo rinkimų kampanijas.Tiek F. Fillonas, tiek E. Macronas ir M. Le Pen atšaukė savo rinkimų kampanijos renginius. 
Pranešama apie sužeistą turistę Per išpuolį Paryžiuje sužeista užsienietė turistė.Antras įtariamas teroristas prisistatė į Belgijos policiją. Prancūzų tyrimui artimas šaltinis pranešė, kad 35 metų įtariamasis šiuo metu yra apklausiamas Antverpene. „Labai pavojingu“ vadinamo vyro Belgijos policija ieškojo atskirame tyrime.Per kratą jo namuose belgų pareigūnai rado ginklų, balaklavų ir traukinio bilietą į Prancūziją. Įtariamasis veikiausiai planavo išvykti ketvirtadienio rytą, likus kelioms valandoms iki šaudynių Paryžiaus centre.Tuo tarpu Prancūzijoje antiteroristinė policija apklausė tris užpuoliko pažįstamus, nurodė šaltiniai teisėsaugoje.Tie trys asmenys buvo sulaikyti per reidus praeitą naktį rytiniuose Paryžiaus priemiesčiuose.
Sulaikyti trys galimi bendrininkaiPrancūzijos policija penktadienį sulaikė tris žmones iš 39 metų prancūzo, ketvirtadienį šaudžiusio į policininkus Eliziejaus laukuose Paryžiuje, aplinkos. Tai pranešė naujienų agentūra AFP.Jos duomenimis, „šiuo metu tyrėjai apklausia sulaikytuosius“.
Prancūzijos pareigūnų ieškotas antras įtariamasis prisistatė į Belgijos policijąĮtariamas teroristas, kurio po Paryžiaus centre ketvirtadienio vakarą surengtų šaudynių ieškojo Prancūzijos teisėsauga, prisistatė į Belgijos policiją, penktadienį pranešė Prancūzijos Vidaus reikalų ministerija.„Vyras, kurio paiešką buvo paskelbę Belgijos pareigūnai, pats prisistatė į Antverpeno policijos nuovadą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos VRM atstovas Pierre'as-Henry Brandet.Prancūzija gavo Belgijos saugumo tarnybų įspėjimą apie naują įtariamąjį, tačiau kol kas neaišku, ar jis yra susijęs su praėjusį vakarą Paryžiuje surengtomis šaudynėmis, penktadienį teigė pareigūnas.„Per anksti pasakyti“, ar tas vyras, apie kurį pranešė Belgija, yra susijęs su Eliziejaus Laukų bulvare įvykusiomis šaudynėmis, per kurias žuvo policininkas, o dar du pareigūnai buvo sužeisti, radijui „Europe 1“ sakė Prancūzijos VRM atstovas.

„Islamo valstybė“ įvardija kitą asmenį

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė teroristinė „Islamo valstybės“ organizacija. Ekstremistai teigia, kad ataką surengė iš Belgijos atvykęs IS „kovotojas“ Abu Yousef al-Belgiki. Šios informacijos Prancūzijos pareigūnai oficialiai kol kas nepatvirtino.

Prancūzijos prezidentas: tai galimas teroro išpuolis

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pareiškė, kad ketvirtadienį įvykdytas išpuolis, kaip įtariama, yra „teroristinio pobūdžio“

F. Hollande'as pažadėjo, kad ateinančias dvi dienas iki sekmadienį vyksiančių prezidento rinkimų pirmojo turo bus laikomasi „absoliutaus budrumo“.

Prezidentas taip pat išreiškė pagarbą per šaudymą žuvusiam policininkui ir dviem sužeistiems jo bendradarbiams.

Pasisakė ir D. Trumpas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas apie išpuolį Paryžiuje sužinojo dalyvaudamas bendroje spaudos konferencijoje su Italijos premjeru Paolo Gentiloniu.

„Vėlgi, tai vyksta. Aš pamačiau tai, kai ėjau čia ir tai yra siaubingas dalykas. Tai yra tikrai siaubingas dalykas, kas vyksta šiandien pasaulyje. Tai atrodo, kaip dar viena teroristinė ataka. Ir ką galima pasakyti? Tai tiesiog niekad nesibaigs. Turime būti stiprūs ir turime būti budrūs, ir aš tai kartojau jau kurį laiką“, - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.