aA
Pranešama, kad Švedijos sostinėje Stokholme sunkvežimis įvažiavo į žmonių minią, skelbiama, kad mažiausiai 4 žmonės žuvo, dar 15 sužeisti, tačiau ši informacija kol kas oficialiai nepatvirtinta. Remiantis Švedijos policijos informacija, išpuolis įvykdytas Stokholmo centre. Įvykio liudininkai tvirtina girdėję šūvius.Švedijos premjeras patvirtino, kad tai buvo teroro aktas.

Šis incidentas įvyko prieš 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku prie didžiausio mieste pėsčiųjų bulvaro.

Ką žinome iki šiol:

- Keturi žmonės žuvo, kai sunkvežimis įvažiavo į minią Stokholmo centre, sužeistųjų skaičius kol kas oficialiai nepatvirtintas, bet Švedijos policija ;

- Švedijos premjeras patvirtino, kad tai yra teroro aktas;

- Sunkvežimis buvo pagrobtas;

- Vienas asmuo yra sulaikytas

Policija aptvėrė teritoriją aplink įvykio vietą. CNN praneša, kad sunkvežimis buvo užgrobtas.

„The Guardian“ skelbia, kad žuvo trys žmonės, kiek žmonių sužeista kol kas oficialiai nepatikslinama.

Išpuolis įvykdytas labai daug žmonių pritraukiančioje prekybos centrų gatvėje.

„14.53 val. sulaukėme pranešimo, kad žmonės sužeidė kitus žmones Drottninggatan gatvėje, netoli Klarabergsgatan gatvės. Dabar esame įvykio vietoje“, – sakė policijos atstovas leidiniui „The Local“.

Per garsiakalbį iš policijos automobilio perspėjama dėl teroro akto. Policija kalba apie įtarimus dėl teroro. SVR reporteriai pasakojo apie gaisrą parduotuvių gatvėje ir visišką chaosą.

Pranešama, kad nutrauktas metro eismas. Virš miesto ratus suka policijos sraigtasparniai. Pozicijas užėmė ginkluoti policininkai.

Policija dar nežino aukų skaičiaus, su gelbėjimo tarnybomis aiškinamasi, kiek jų galėtų būti.

Policija nekomentavo, ar incidentas gali būti susijęs su teroristais ir kas atsitiko automobiliui, ir sakė, kad tebevyksta tyrimas.

„Nežinau, kur šiuo metu yra automobilis, atnaujintą informaciją pateiksime mūsų interneto svetainėje“, – sakė policijos atstovas.

Anot švedų laikraščio „Aftonbladet“, viena liudininkė sakė mačiusi bėgančius „šimtus žmonių“.

Išpuolis Stokholme
Vietinė žiniasklaida rašo, kad nėra aišku, kiek laiko įtariamasis gyveno Švedijoje. Skirtingi šaltiniai praneša, kad vyras - keturių vaikų tėvas. Taip pat informuojama, kad suimto asmens kompiuteryje esą rasta su ISIS susijusios medžiagos. Tai nebuvo patvirtinta viešai. Kaip rašo BBC, remdamasi savo šaltiniais, šiuo metu 10 nukentėjusiųjų (tarp jų - vienas vaikas) guli ligoninėje. Du iš jų - Intensyviosios priežiūros skyriuje.
Policija patvirtino, kad sunkvežimyje rasta nedetonuotų sprogmenųŠvedijos policija patvirtino, kad sunkvežimyje, taranavusiame minią Stokholmo centre, rasta nedetonuotų sprogmenų, informuoja BBC.Sunkvežimio vairuotojo sėdynėje rastas „techninis įtaisas“, pranešė Nacionalinės policijos komisaras Danas Eliassonas. Pasak jo, šiuo metu neįmanoma nustatyti, koks tas įtaisas, aišku viena, kad „jam ten ne vieta“.Komisaras taip pat pranešė, kad sulaikytas įtariamasis yra 39-erių metų vyras iš Uzbekistano, jis yra žinomas saugumo tarnyboms. Tačiau vyras buvo laikomas „neturinčiu didelės svarbos veikėju“, pridūrė komisaras. Vyras lieka pagrindiniu įtariamuoju šioje byloje.Antrasis asmuo sulaikytas į šiaurės vakarus nuo Stokholmo, jis susijęs su pirmuoju sulaikytuoju, praneša vietos žiniasklaida remdamasi policijos šaltiniais.
Buvo anksčiau patekęs į specialiųjų tarnybų akiratįŠvedijos prokuroras Hansas Ihrmanas šeštadienį patvirtino, kad suimtas asmuo, siejamas su Stokholme įvykdytu mirtinu išpuoliu, yra 39 metų Uzbekistane gimęs vyras.Be to, šalies vidaus žvalgybos agentūros vadovas nurodė, kad šis asmuo anksčiau buvo patekęs į specialiųjų tarnybų akiratį.Švedijos policija anksčiau šeštadienį pranešė, kad vyras, suimtas dėl „įtariamo teroristinio nusikaltimo“, galbūt yra vairuotojas, ankstesnę dieną nukreipęs sunkvežimį į žmonių minią prie gausiai lankomo Stokholmo prekybos centro.„Įtariame, kad suimtas vyras yra užpuolikas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Stokholmo policijos atstovas Larsas Bystromas.Pavogtas alumi prekiaujančios bendrovės sunkvežimis penktadienį prieš 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku rėžėsi į žmones ir parduotuvių centro „Ahlens“ pastatą Karalienės bulvare (Drottninggatan), kuris yra didžiausia pėsčiųjų gatvė mieste, virš Stokholmo centrinės metropoliteno stoties.Per penktadienį įvykdytą ataką žuvo keturi žmonės, dar 15 buvo sužeisti, iš jų devyni – sunkiai.Švedijos saugumo policijos (Sapo) vadovas Andersas Thornbergas sakė, kad suimtas „įtariamasis nefigūravo mūsų naujausiose bylose, bet anksčiau jis buvo mūsų bylose“.Pasak A. Thornbergo, vykdydamos šį tyrimą šalies tarnybos bendradarbiauja su kitų šalių saugumo agentūromis, bet daugiau detalių nepateikė.Švedijos nacionalinės policijos vadovas Danas Eliasonas šeštadienį per spaudos konferenciją sakė, kad „nėra nieko, kas sakytų, jog mes sulaikėme ne tą asmenį“.Jis pridūrė, kad policija per išpuolį panaudotame sunkvežimyje taip pat rado objektą, kuris „gali būti bomba arba padegamasis įtaisas. Mes jį tebetiriame.“
Švedijos užsienio reikalų ministrė Margo Valstriom, šeštadienį apsilankiusi Stokholmo centre, kur išvakarėse sunkvežimis taranavo žmonių minią ir žuvo keturi žmonės, pareiškė, kad būtina nuosekliai tęsti kovą su terorizmu. „Mums reikia būti ryžtingiems kovoje su terorizmu“, – pasakė ji teroro išpuolio vietoje susirinkusiems žurnalistams. Ministrė padėkojo visiems, kad padėjo nukentėjusiesiems, taip pat išreiškė užuojautą žuvusiųjų šeimoms ir artimiesiems. Stokholmo centre susirinko šimtai žmonių, tragedijos vietoje daug gėlių. Į Drotningatano gatvę atvyko ir Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas.
CNN pranešė, kad įtariamasis teroro aktu buvo žinomas teisėsaugai.
Liudininkai pasakojo apie penktadienio siaubą ir paniką„Didžiulis sunkvežimis pradeda važiuoti ... ir maitoja viską, ir tiesiog važiuoja per viską“, – AFP pasakojo liudininkas Rikardas Gauffinas.„Buvo taip baisu, visur gulėjo kūnai ... Buvo tikrai baisu“, – pridūrė jis.Praeivis Hasanas Sidi laikraščiui „Aftonbladet“ sakė, kad matė ant žemės gulinčias dvi pagyvenusias moteris.Pasak jo, žmonės įvykio vietoje ragino jį padėti vienai tų moterų, kuri „mirtinai kraujavo“.„Viena iš jų mirė ... Nežinau, ar kita išgyveno“, – sakė H.Sidi.Sunkvežimis anksti šeštadienį buvo nutemptas.Po atakos į jos vietą greit suvažiavo policijos automobiliai ir greitosios pagalbos mašinos, miesto centro gatvės ir aikštės buvo blokuotos baiminantis kitos atakos.Ataka Stokholme buvo tik laiko klausimas, AFP sakė Švedijos nacionalinės gynybos koledžo Asimetrinių grėsmių studijų centro vadovas Magnusas Ranstorpas.„Tai buvo gana tikėtina; policija ir žvalgybos agentūra pernai kelis kartus treniravosi (šiam scenarijui). ... Tiesiog nežinojome, kada tai įvyks“,– sakė jis.
Švedijoje šeštadienį vėliavos yra nuleistos iki pusės stiebo, šalyje paskelbtas gedulas.Atsakomybės už penktadienio ataką Stokholme – trečią Europoje per dvi savaites, po išpuolių Londone ir Sankt Peterburge – kol kas niekas neprisiėmė.„Teroras smogė į miesto širdį“, – šeštadienį skelbė didžiausias Švedijos laikraštis „Dagens Nyheter“, kuris išspausdino į parduotuvę įsirėžusio sunkvežimio nuotrauką.
Švedijos sosto įpėdinės princesė Victoria su savo vyru Danieliu apsilankė Stokholmo centre, kur išvakarėse sunkvežimis taranavo žmonių minią, ir padėjo teroro išpuolio vietoje gėlių, praneša Švedijos laikraštis „Aftonbladet“. „Jaučiu didelį sielvartą, tuštumą. Ir kartu – jėgą. Visuomenė pademonstravo savo jėgą, parodė, kad šalies visuomenė paremta bendryste“, – sakė ji įvykio vietoje susibūrusiems žurnalistams, sunkiai tramdydama ašaras.
Švedijos policija oficialiai nepatvirtino duomenų apie tai, kad apžiūrint sunkvežimį, taranavusį žmonių minią Stokholmo centre, buvo rastas krepšys su sprogmenimis, informuoja Švedijos televizija SVT. Apie rastą krepšį Švedijos televizijai šeštadienį pranešė keletas policijos šaltinių. „Policija oficialiai nepatvirtino tokių duomenų“, – informuoja Švedijos televizija. SVT pranešime taip pat nurodoma, kad įtariamas užpuolikas patyrė nudegimų – galbūt nuo užsiliepsnojusių sprogmenų
„Krepšys su sprogmenimis buvo rastas sunkvežimyje, kuriuo penktadienį Stokholme buvo įvykdytas teroro išpuolis, apie tai pranešė keli policijos šaltiniai“, – informuoja SVT televizija. Kaip praneša policija, vienas sulaikytųjų galimai yra sunkvežimio, kuriuo buvo įvažiuota į žmonių minią, vairuotojas. Sulaikytojo pavardė neskelbiama. Švedijos žiniasklaidos duomenimis, jis - Uzbekistano pilietis, bet valdžia kol kas nepatvirtino šios informacijos. Policijos atstovo teigimu, sulaikytasis galėjo turėjo bendrų, bet šalies valdžia kol kas neturi apie juos jokių duomenų.
Visuomeninis Švedijos transliuotojas SVT, kurį cituoja skynews.com, praneša, kad užpuolime naudotame sunkvežimyje policija rado sprogmenų. Tačiau Švedijos saugumo policijos vadovas sakė negalintis to patvirtinti. Žinoma, kad naktį įvykio vietoje dirbo išminuotojai, teritorija iki šol aptverta užtvaromis.
Užsienio reikalų ministras pareiškė užuojautą dėl teroro išpuolio Stokholme Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė užuojautą Švedijos Karalystės užsienio reikalų ministrei Margot Wallström dėl šios šalies sostinėje Stokholme balandžio 7 dieną įvykdyto ir nekaltų žmonių gyvybių nusinešusio bei sužalojimų pareikalavusio teroro išpuolio. „Smerkiame šį teroro aktą ir solidarizuojamės su Lietuvai artima kaimyne bei partnere - Švedijos tauta ir šios šalies vyriausybe. Esame įsitikinę, kad tokių išpuolių kaltininkams niekada nepavyks paminti demokratijos principais grįstų ir jos vertybių besilaikančių visuomenių. Stiprybės visiems nukentėjusiems nuo šio šiurpaus išpuolio“, – užuojautoje rašo ministras L. Linkevičius. Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per teroro ataką Stokholme būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė išpuolį Švedijoje penktadienį pavadino niekaip nepateisinamu „Lietuva smerkia niekaip nepateisinamą žiaurumą ir reiškia solidarumą su Švedijos tauta“, - pranešime spaudai sakė D.Grybauskaitė.Ji savo ir visos Lietuvos žmonių vardu pareiškė užuojautą Švedijos Karaliui Karlui XVI Gustavui dėl žmones pražudžiusio teroristinio išpuolio Stokholme, teigiama pranešime spaudai.Penktadienio popietę vogtam sunkvežimiui įsirėžus į žmonių minią Stokholme žuvo mažiausiai trys žmonės.
Švedijos policija: žuvo keturi žmonės, 15 sužeista, vienas sulaikytasSunkvežimiui įsirėžus į žmonių minią Švedijos sostinėje Stokholme penktadienį žuvo keturi žmonės, 12 buvo sužeista, pranešė policija. Pareigūnų teigimu, sulaikytas vienas asmuo.„Žuvo keturi žmonės, 15 buvo sužeista“, – sakė policijos atstovas Larsas Bystromas.Jis patvirtino, kad sulaikytas asmuo siejamas su išpuoliu, bet nekomentavo žiniasklaidos pranešimų, jog įtariamasis prisipažino. Policija nekomentuoja, ar sulaikytasis yra tas pats asmuo, kurio nuotrauka paieškos tikslais buvo išplatinta anksčiau.Vogtas sunkvežimis į žmones rėžėsi prie prekybos centro prieš 16 valandą Lietuvos laiku. Miesto centras po išpuolio buvo uždarytas, iš centrinės traukinių stoties evakuoti žmonės. Premjeras Stefanas Lofvenas pareiškė, kad tai buvo teroro išpuolis.Tai ne pirma tokio pobūdžio ataka Europoje. Pernai liepos 14-ąją Prancūzijoje švenčiant Bastilijos paėmimo dieną sunkvežimiui Nicoje įsirėžus į minią žuvo 86 žmonės. Gruodį sunkvežimį nuvaręs vyras nukreipė jį į pirkėjus ir prekiautojus Kalėdinėje mugėje Berlyne, ten žuvo 12 žmonių. Praėjusį mėnesį 52-ejų vyras dideliu greičiu važiuodamas rėžėsi į pėsčiuosius Londone ant Vestminsterio tilto, paskui iššokęs puolė peiliu parlamento pastatą saugojusį policininką. Per šį incidentą žuvo penki žmonės.Naudoti transporto priemones išpuoliams Vakaruose savo rėmėjus ragino „Islamo valstybės“ grupuotė.
J. C. Junckeris: tai ataka prieš visą ESAtaka sunkvežimiu Švedijos sostinėje Stokholme yra išpuolis prieš visas Europos Sąjungos (ES) šalis ir jų gyvenimo būdą, pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.„Išpuolis prieš vieną iš ES valstybių narių yra išpuolis prieš mus visus“, - pareiškė J. C. Junckeris.„Vienas iš gyvybingiausių ir spalvingiausių Europos miestų susidūrė su bloga linkinčiais miestui ir mūsų gyvenimo būdui. Mes stovime petys į petį ir esame solidarūs su Švedijos žmonėmis“, - pridūrė jis.Stokholme penktadienio popietę sunkvežimis rėžėsi į žmonių minią pėsčiųjų gatvėje prie parduotuvės. Pirminiais duomenimis, žuvo trys žmonės, aštuoni buvo sužeisti. Švedijos vyriausybė tai pavadino teroro ataka.
Apie nukentėjusius Lietuvos piliečius duomenų nėraLietuvos užsienio reikalų ministerija penktadienį griežtai pasmerkė Stokholme surengtą išpuolį, per kurį sunkvežimiui įsirėžus į minią žuvo ir buvo sužeisti žmonės.UMR pranešime taip pat reiškiama užuojauta nukentėjusiųjų asmenų šeimoms ir artimiesiems.Ministerija šiuo metu neturi duomenų, kad per išpuolį būtų nukentėję Lietuvos Respublikos piliečių.
Stokholme sunkvežimis tyčia įsirėžė į miniąKrovininis sunkvežimis penktadienį Stokholme įsirėžė į minią žmonių prie vienos judrios parduotuves, yra žuvusiųjų, pranešė Švedijos žvalgybos agentūra „Sapo“, pažymėjusi, kad tai buvo tyčinis aktas.„Yra žuvusiųjų ir daug sužeistų“, – sakė naujienų agentūrai AFP „Sapo“ atstovė Nina Odermalm Schei. 
Sulaikytas įtariamasis Švedijos dienraštis „Aftonbladet“ praneša, kad netoli įvykio vietos buvo sulaikytas įtariamasis. Vis dėlto kol kas ši informacija nėra patvirtinta.Šiuo metu oficialiai pranešama apie tris žuvusius ir aštuonis sužeistus asmenis.
Švedijos premjeras: tai yra teroro aktas Švedijos ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas pranešė, kad sunkvežimio įvažiavimas į žmonių minią Stokholme yra teroristinis išpuolis.. CNN taip pat skelbia, kad sunkvežimis buvo pagrobtas.  „Švedija užpulta", - pabrėžė jis.Naujausiais duomenimis, per incidentą žuvo trys žmonės ir dar aštuoni nukentėjo.
Švedijos policija patvirtino, kad yra aukų Švedijos policija patvirtino, kad mažiausiai du žmonės žuvo, dar dešimtys galėjo būti sužeisti. 

Švedijos radijas pranešė, kad per autoavariją žuvo trys žmonės, o televizija SVT pranešė, kad buvo girdėti šūviai.

Iš įvykio vietos matėsi kylantys tiršti dūmai, bet policija kol kas nepateikė daugiau informacijos.

Vaizdo reportažuose matyti, kad įvykio vietą uždarė policija, prie užtvarų susirinko minia.

Stokholmo centre girdėjosi sraigtasparnių gausmas, į įvykio vietą buvo pasiųsta daug policijos ir greitosios pagalbos automobilių, pasakojo liudininkai.

Pranešta, kad vienas asmuo, galimai susijęs su teroro aktu, yra sulaikytas..

DELFI skaitytojas pranešė, kad Švedijos alaus gamintojams „Spendrups“ priklausantis sunkvežimis buvo pavogtas miesto centre, kai vairuotojas iškrovė prekes, būdamas už sunkvežimio ir turėjo pristatyti siuntinį į vieną restoraną. Būtent tada ir pamatė, kaip kaukėtas asmuo įšoko į sunkvežimį ir pradėjo važiuoti. Vairuotojas iš pradžių bandė vytis, bet buvo partrenktas ir patyrė lengvus sužalojimus.

Lietuvos ambasadorius Švedijoje ragina neiti į gatves

Lietuvos ambasadorius Švedijoje Algimantas Rimkūnas sako, kad Švedijos valdžia išpuolį sostinėje Stokholme iškart pavadino teroro aktu, o nusikaltėlių ieškanti policija ragina žmones neiti į gatves įvykio vietoje.

„Iš karto buvo sustabdytas Stokholmo metro, žmonės įspėti nevaikščioti gatvėmis tame rajone ir būti pastatuose“, – BNS penktadienio vakarą telefonu iš Stokholmo sakė ambasadorius A. Rimkūnas.

Pasak ambasadoriaus, premjeras išpuolį pavadino teroro ataka prieš Švediją. A.Rimkūno teigimu, vietos žiniasklaida kiek vėliau pranešė apie susišaudymą, atsirado liudininkų, kurie teigė matę, kaip teroristai pasislėpė.

Išpuolis įvykdytas maždaug du kilometrai nuo Lietuvos ambasados, netoli Stokholmo centrinės geležinkelio stoties.

„Mano kolegė vyko kaip tik į posėdį tame rajone maždaug tuo metu ir ten būdama sužinojo apie įvykį. Atitinkamai posėdis neįvyko“, – BNS sakė ambasadorius.

Atsakomybės už išpuolį kol kas niekas neprisiėmė, bet prieš kelis mėnesius „Islamo valstybės“ grupuotė paragino savo sekėjus atakuoti žmones transporto priemonėmis, tokie išpuoliai buvo surengti Londone, Nicoje ir Berlyne.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija griežtai pasmerkė Stokholme išpuolį.

„Bailiai niekada mūsų neįbaugins mūsų ir mūsų vertybių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministras Linas Linkevičius.

Kovo 22 dieną Londone užpuolikas nukreipė visureigį į žmones ant Vestminsterio tilto, paskui sudaužė automobilį ir mirtinai subadė parlamento rūmus saugojusį policininką, kol galiausiai buvo nukautas. Per šį teroro aktą žuvo iš viso penki žmonės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.