aA
Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Priėmimo- Skubiosios pagalbos skyriuje dirbanti bendrosios praktikos slaugytoja šokiruota: kol ji skubėjo suteikti pagalbą mažametei pacientei, iš kabineto dingo telefonas. Įtarimai krito ant mergaitės tėvo, kuris, pasirodžius policijai, su dukra pabėgo iš ligoninės.
Medikė šokiruota: kol ji teikė pagalbą mažametei pacientei, iš kabineto pavogtas telefonas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Apvogtai moteriai labiausiai skaudu dėl to, kad priėmimo skyriaus medikai dažnai girdi priekaištus, kad yra abejingi, skiria per mažai dėmesio pacientams, neskuba suteikti pagalbos. Bet pamirštama kita medalio pusė – pacientų elgesys. Jis tikrai ne visada būna malonus, pagarbus ir taktiškas. O kaip rodo jos asmeninė patirtis – kartais ir nusikalstamas.

Vaikų priėmimo skyriuje dirbančios slaugytojos Astos (pavardė redakcijai žinoma) mobilus išmanusis telefonas dingo jos budėjimo metu trečiadienio vakarą.

Tuo metu greitoji medicinos pagalba į ligoninę atvežė dvylikametę mergaitę, kuri skundėsi širdies sutrikimais.

„Nieko nelaukusi puoliau teikti pagalbą. Joks ant darbo stalo paliktas telefonas tokioje situacijoje nerūpėjo, man svarbiausia – vaikas“, - pasakojo bendrosios praktikos slaugytoja.

Mergaitę atlydėjo tėvas ir jo draugė. Slaugytoja nedelsdama iškvietė budinčią gydytoją. Mergaitės tėvas tuo metu blaškėsi po skyrių ir reiškė pretenzijas, kad gydytoja neskuba.

„Gydytoja atėjo tikrai gretai, buvo atlikti kraujo tyrimai, pacientė paguldyta stebėjimui. Ruošdamasi tyrimui paimtą kraują nešti į laboratoriją, užėjau į savo kabinetą ir pasigedau ant stalo palikto išmaniojo telefono. Iš pradžių nepuoliau į paniką, ėmiau ieškoti, gal kur nors pati jį pasidėjau, bet niekur neradau“, - pasakojo medikė.

Supratusi, kad telefonas pavogtas, ji iš karto įtarė mažosios pacientės tėvą.

„Nors jo už rankos nepagavau, bet tuo metu daugiau ten nieko nebuvo. O kabinetas yra pereinamas, tėvas migravo iš vienos vietos į kitą. Be to, trumpam iš ligoninės buvo išvykęs, paskui vėl sugrįžo“, - sakė Asta.

Įtarusi vagystę ji iš karto pranešė policijai. Pirminius įtarimus, kad telefoną galėjo pavogti pacientės tėvas sustiprino ir tai, kad pasirodžius pareigūnams, tėvas ir jo draugė savavališkai, niekam nieko nesakę išsivežė mergaitę.

Nesulaukė nei tyrimų atsakymų, nei gydytojų rekomendacijų dėl tolesnio gydymo. Mergaitės būklė turėjo būti stebima mažiausiai keturias valandas, bet, kaip teigia slaugytoja, tėvas su dukra iš ligoninės tiesiog pabėgo.

Policijai buvo perduoti vaizdo kamerų įrašai. Pareigūnai netruko išsiaiškinti, kas per asmuo kartu su dukra lankėsi ligoninėje. Paaiškėjo, kad jis pareigūnams yra gerai žinomas, ir anksčiau buvo įkliuvęs dėl vagysčių.

Moteris dėl pavogto telefono patirtą žalą įvertino 400 eurų. Pasak jos, telefone liko daug asmeninių duomenų, informacijos, dėl to labai neramu.

„Netikiu, kad kas nors man telefoną sugrąžins. Esmė ne tai. Skaudžiausia yra tai, kad mes, medikai, skubame padėti, atiduodame širdį, kai reikia pagalbos. Mums tikrai tuo metu nerūpi, kur pasidėti telefoną. Net nepagalvotume, kad vaiko, kuriam skubi padėti, artimieji galėtų taip pasielgti.

Dažnai sulaukiame visokių priekaištų, grasinimų, vaikų artimieji provokuoja konfliktines situacijas. Nesame viešpačiai, negaliu sakyti, kad visada teisus tik medikas, tačiau stengiamės visus nuraminti, surasti bendrą kalbą tiek su vaiku, prie kurio sudėtinga psichologiškai prieiti, tiek su jo tėvais“, - pasakojo ligoninės darbuotoja, įsitikinusi, kad daugeliu atveju priekaištai ir pretenzijos priėmimo skyriaus darbuotojams yra nepagrįsti.

alytusplius.lt