aA
Po naujų raketų bandymų Europos Sąjunga (ES) sugriežtino savo sankcijas Šiaurės Korėjai. Briuselis uždraudė investicijas į izoliuotos šalies ginkluotės, metalo ir aviacijos pramonę, taip pat paslaugas informatikos sektoriuje bei chemijos, kalnakasybos ir perdirbimo srityse.
Europos Sąjunga griežtina sankcija Šiaurės Korėjai
© AFP/Scanpix

Be to, dar keturiems šiaurės korėjiečiams, kurie kaltinami Pchenjano branduolinės ir raketų programos rėmimu, uždrausta atvykti į ES, įšaldytas jų turtas, informuoja agentūra AFP.

ES Taryba sankcijų sugriežtinimą argumentavo „daugkartiniais nusižengimais“ Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijoms. Tai esą kelia „rimtą grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui regione bei už jo ribų“. ES paragino Pchenjaną „nutraukti savo provokacijas“ ir „visiškai“ bei „neatšaukiamai“ atsisakyti masinio naikinimo ginklo ir balistinių raketų programų.

Šiaurės Korėja, nepaisydama jai taikomų sankcijų, jau daug metų vykdo branduolinio ginklo programą. Nuo 2006-ųjų šalis atliko iš viso penkis branduolinius bandymus, du jų – pernai. Kartu Pchenjanas kuria ilgojo nuotolio raketas, kuriomis branduoliniai užtaisai gali būti nuskraidinti iki JAV.

Praėjusį trečiadienį Šiaurės Korėja vėl išbandė raketą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.