aA
Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris ketvirtadienį užsipuolė Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną dėl Budapešto pradėtos antieuropietišos gyventojų apklausos.
 Jeanas Claude‘as Junckeris
Jeanas Claude‘as Junckeris
© AFP / Scanpix

Vengrijos vyriausybės paruoštose ir gyventojams siuntinėjamose anketose, pavadinimu „Stabdykime Briuselį!“, prašoma pateikti pasiūlymus, kaip elgtis su grėsmę šalies nepriklausomybei keliančia Europos Sąjungos politika.

„Perskaitęs šią tendencingą anketą norėčiau geriau suprasti pono Orbano ketinimus“, – J.-C.Junckeris sakė žurnalistams Briuselyje.

„Tokios blogos kalbos apie Briuselį, pasirašius Romos deklaraciją, pasako daugiau apie anketos autorių nei apie Europos Sąjungos būklę“, – pridūrė jis.

Praėjusį mėnesį V.Orbanas kartu su kitais ES lyderiais pasirašė specialią deklaraciją Europos Sąjungai pradžią davusios Romos sutarties 60-osioms metinėms paminėti.

V.Orbano dešiniųjų vyriausybė jau seniai nesutaria su Briuseliu, ypač dėl ES plano, pagal kurį visos Bendrijos narės turi prisiimti dalį migrantų ir palengvinti daugiausiai jų sulaukiančių Viduržemio valstybių Italijos ir Graikijos naštą.

2015 metais ES viršūnių susitikime J.-C.Junckeris yra pavadinęs V.Orbaną „diktatoriumi“. Vėliau Vengrijos premjero atstovas paaiškino, kad tai neva buvo pasakyta vadovams juokaujant.

Vengrijos vyriausybės anketa, apie kurią vyriausybė paskelbė šeštadienį, susideda iš šešių klausimų. Daugumoje jų šalies gyventojų klausiama, „ką Vengrija turėtų daryti“ dėl ES politikos migracijos ir tokiais ekonomikos klausimais kaip įgaliojimai didinti mokesčius.

Vienas klausimas suformuluotas maždaug taip: „Ką Vengrijai reikėtų daryti“, jeigu, „nepaisant paskutinių teroro išpuolių Europoje,... Briuselis norėtų priversti Vengriją įsileisti nelegalius migrantus?“.

J.-C.Junckeris taip pat sukritikavo Vengrijos įstatymų leidėjus, patvirtinusius įstatymo projektą, dėl kurio gali būti uždarytas prestižinis Budapešto universitetas, finansuojamas JAV milijardieriaus George'o Soroso.

„Man nepatinka šis sprendimas“, – pareiškė J.-C.Junckeris ir pridūrė, kad ES komisarai šį klausimą nagrinės kitą savaitę.

Centrinės Europos universitetas (CEU), kurį G. Sorosas Budapešte įsteigė 1991 metais, yra tarp 50-ies pagrindinių politologijos ir tarptautinių studijų universitetų pasaulyje. Jame šiuo metu anglų kalba studijuoja 1 400 studentų iš daugiau kaip 100 šalių, tačiau V.Orbano vyriausybė jį seniai laiko jai priešiška liberalizmo tvirtove.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.