aA
Penkiasdešimtmetis Vokietijos laisvosios demokratų partijos narys, užsienio politikos ekspertas saugumo klausimais Alexanderis Grafas Lambsdorffas yra Europos Parlamento viceprezidentas. Per pokalbį su laikraščio „Bild“ žurnalistu jis išsakė savo poziciją Sirijos klausimu.
A. G. Lambsdorffas apie kruviniausią šių laikų konfliktą: sustabdyti B. al. Assadą gali tik V. Putinas
© AFP / Scanpix

Pasak A. G. Lambsdorffo, negali būti nė kalbos apie kokią nors taiką, nes visur vyrauja kančios, prievarta ir tvyro chaosas. „Atsakomybę už chemines atakas prisiėmė B. al Assado režimas. Tai jau šis tas. Vakarai turi paveikti Maskvą, nes tik V. Putinas gali sustabdyti B. al Assadą. Rusijai ir pačiai teko patirti, ką reiškia tapti nežmoniško išpuolio auka“, – sakė politikas.

Paklaustas, kokia turėtų būti Vakarų reakcija, A. G. Lambsdorffas atsakė: „Nusikaltėliai turi būti išaiškinti. Jie turi stoti prieš karo nusikaltėlius teisiantį tribunolą. Mus, europiečius, šis šiurpus įvykis turi priversti susimąstyti, kiek dar galime sau leisti būti be strateginių pozicijų, kai taip masiškai pažeidinėjamos žmogaus teisės.“

A. G. Lambsdorffas taip pat išreiškė mintį, kad derybos turi vykti intensyviau. „Ką būtų daręs H. Genscheris? Jis būtų sėdęs į lėktuvą. Jis būtų kalbėjęsis su visais be išimties. Tarptautinė bendruomenė jokiu būdu negali leisti, kad kas nors sutrukdytų suburti visas partijas prie bendro derybų stalo. Kitaip šis karas niekada nesibaigs“, – kalbėjo A. G. Lambsdorffas.

A. G. Lambsdorffas apie kruviniausią šių laikų konfliktą: sustabdyti B. al. Assadą gali tik V. Putinas
© AFP / Scanpix

Reakcija Vokietijoje ir Vakaruose

JAV prezidento Donaldo Trumpo vyriausybė gerokai sugriežtino požiūrį į Sirijos vadovą Bascharą al Assadą. Baltieji rūmai ką tik atvirai pripažino, kad B. al Assadas kaltas dėl užpuolimo, ir išreiškė viltis dėl jo valdymo baigties.

Šios viltys įvardijamos kaip atitinkančios Sirijos piliečių interesus. Anot Baltųjų rūmų atstovo spaudai Seano Spicerio, Sirijos žmonėms bus tik geriau, jei valdžia nebepriklausys B. al Assadui. Galima prisiminti, kad dar praeitą savaitę JAV vadovybė pranešė, kad B. al Assado atsistatydinimas nėra pirmaeilės svarbos uždavinys.

„Kadangi Rusija ir Iranas pačios pasiskelbė pagrindinėmis Astanoje vykstančių derybų dėl paliaubų laiduotojomis, joms ir tenka moralinė atsakomybė už šias žūtis“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas. Jis paragino abi šalis pasinaudoti savo įtaka Sirijos vyriausybei ir „garantuoti, kad tokia siaubinga ataka niekada nebepasikartos“.

Europos Sąjungos vyriausioji užsienio reikalų įgaliotinė Federica Mogherini ir Prancūzijos prezidentas François Hollande‘as pavadino Sirijos diktatorių B. al Assadą asmeniu, kuriam tenka visa atsakomybė už įvykdytą cheminę ataką.

A. G. Lambsdorffas apie kruviniausią šių laikų konfliktą: sustabdyti B. al. Assadą gali tik V. Putinas
© AFP / Scanpix

„Sirijos režimas ir vėl stengsis paneigti savo kaltę dėl šio kruvino karo. Kaip ir 2013 metais, B. al Assadas bando užsiminti apie sąjungininkų dalyvavimą, nes siekia nebaudžiamas ir toliau elgtis taip pat“, – sakė F. Hollande‘s.

Po didelio masto cheminės atakos Idlibe ir ligoninių subombardavimo Jungtinių Tautų Organizacija reikalauja pasiaiškinti.

Vokietijos socialdemokratų partijos narys ir užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis pareiškė, kad tai „negali praeiti be pasekmių“. Jei B. al Assadas yra atsakingas už ataką jis, kaip ir bet kuris kitas karo nusikaltėlis, „neturi teisės jaustis saugus“.

Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos ekspertai Sirijos klausimais pradėjo tyrimą. „Tiek cheminio ginklo panaudojimas, tiek tyčinė į medicinos įstaigas nukreipta ataka yra karo nusikaltimai ir sunkūs žmogaus teisų pažeisimai“, – sakė vienas tarybos narys.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault tvirtino, kad „ataka, per kurią buvo panaudotas cheminis ginklas, yra dar vienas įrodymas, kokį barbarišką elgesį ilgus metus tenka kęsti Sirijos žmonėms“.

Turkija taip pat patvirtino, kad buvo panaudotas cheminis ginklas

Turkija ketvirtadienį paskelbė, kad trijų žmonių, žuvusių per ataką sukilėlių kontroliuojame Sirijos šiaurės vakarų mieste, palaikų tyrimo išvados patvirtino, jog prezidento Basharo al Assado režimas panaudojo cheminius ginklus, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Atlikti trijų lavonų, atgabentų iš Idlibo (provincijos), skrodimai. Skrodimo rezultatai patvirtina, kad buvo panaudoti cheminiai ginklai“, – valstybinė Anatolijos naujienų agentūra citavo teisingumo ministrą Bekirą Bozdagą.

„Šis mokslinis tyrimas taip pat patvirtina, kad Assadas panaudojo cheminius ginklus“, – pridūrė B. Bozdagas, bet daugiau detalių nepateikė.

Po antradienį įvykdytos numanomos cheminės atakos Chan Šeichūno mieste į pietų Turkiją gydyti buvo atvežti 32 nukentėję sirai, bet trys jų ligoninėje mirė.

Kaip pranešama, ši ataka nusinešė mažiausiai 86 žmonių gyvybes.

A. G. Lambsdorffas apie kruviniausią šių laikų konfliktą: sustabdyti B. al. Assadą gali tik V. Putinas
© AP / Scanpix

Rusija gina savo sąjungininkę Siriją nuo kaltinimų panaudojus cheminį ginklą

Rusija gina savo sąjungininkę Siriją nuo kaltinimų sukilėlių teritorijose panaudojus cheminį ginklą, praneša agentūra „Reuters".

Mirties atvejai Chan Šeichune yra Sirijos oro antskrydžio prieš sukilėlių cheminio ginklo saugyklą pasekmė, trečiadienį pareiškė Rusijos kariškiai.

Rusijos karinis atstovas pareiškė, kad Sirijos naikintuvai atakavo „didelį teroristų amunicijos sandėlį ir karinę įrangą". Sandėlio teritorijoje esą buvo gamyklų, kuriose gaminama cheminė amunicija.

Vienas sukilėlių vadas tai pavadino melu. „Visi matė, kaip lėktuvas naudojo dujas", - sakė Hadj Ali iš Idlibo Laisvosios armijos. Aplinkui esą nėra nei karinių pozicijų, nei vietų, kuriose kuriamas cheminis ginklas. Įvairios opozicinės grupuotės nėra pajėgios pasigaminti tokių medžiagų, pabrėžė H. Ali.

Per oro antskrydį Chan Šeichune antradienį žuvo mažiausiai 58 žmonės, tarp jų - 11 vaikų. JAV vyriausybės duomenimis, Sirijos lėktuvai panaudojo nervus paralyžiuojančias zarino dujas, prezidentas Donaldas Trumpas atsakomybę dėl atakos suvertė Basharui al Assadui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.