aA
Seimo senbuvė Irena Šiaulienė ketvirtadienį išrinkta Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pavaduotoja.
Irena Šiaulienė
Irena Šiaulienė
© DELFI / Domantas Pipas

Už jos kandidatūrą balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo 21 ir 13 susilaikė.

„Pažadu kantrumo turėti, kentėti, mylėti“, – sužinojusi balsavimo rezultatus sakė naujoji vicepirmininkė.

Ji žada atsisakyti Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnės pareigų.

Iš Kelmės rajono kilusi I.Šiaulienė, parlamente nepertraukiamai dirbanti jau septintą kadenciją nuo 1992 metų, yra baigusi Vilniaus universitetą, istoriją, turi humanitarinių mokslų daktaro laipsnį.

Savo karjerą ji pradėjo tuometinio Kauno politechnikos instituto Klaipėdos fakultete (dabar – Klaipėdos universitete), dirbo dėstytoja Istorijos ir sociologijos katedroje iki 1992 metais buvo išrinkta į Seimą.

Būtent dėl savo mokslinės veiklos sovietmečiu I.Šiaulienė per savo kandidatūros svarstymą sulaukė daugiausiai klausimų.

„Aš norėjau pasiteirauti, gal prisimenate, koks yra jūsų disertacijos pavadinimas ir kokią nors esmingiausią jos išvadą gal galite pasakyti ir bendrai, kaip vertinate tą disertaciją šiandien? Disertacijos vadovą gal dar galite paminėti?“ – klausė konservatorius Jurgis Razma.

I.Šiaulienė į tai atsakė, kad yra „žmogus iš praeities“, o jos disertacijoje „Lietuvos komjaunimas 1940–1941 metais“ neišvengta tam laikotarpiui „privalomų politinių akcentų“.

„Esu iš praeities ir, šmaikščiai kalbant, kiekvienos damos spintoje galima rasti griaučių“, – sakė I.Šiaulienė, trumpai pasakojusi disertacijos gynimo istoriją.

Iš karto neatsakiusi, kas buvo disertacijos vadovas, I.Šiaulienė sulaukė pakartotinio konservatorių klausimo, ir tuomet jau įvardijo – buvusį Lietuvos komunistų partijos vadovą Mykolą Burokevičių, dėl savo veiksmų per Sausio 13-ąją už antivalstybinę veiklą nuteistą 12 metų laisvės atėmimo bausme.

„Tikrai galiu patikslinti, gerbiamas kolega. Skleroze nesergu. Ir jeigu jūs norite, kad aš savo lūpomis praneščiau mokslinio vadovo vardą, tai aš šitą malonumą jums suteiksiu. Taip, tai buvo profesorius M.Burokevičius. Bet aš matau šio klausimo potekstę, kad aš turiu prisiimti atsakomybę už savo mokslinio vadovo politinį sprendimą. Norėčiau priminti, kad dar II Lietuvos Statutas skelbė, jog vaikai neatsako už tėvus, o jūs norite, kad (atsakyčiau) aš, būdama jo aspirantė“, – kalbėjo I.Šiaulienė.

Lietuvos socialdemokratų partija I.Šiaulienę į Seimo vicepirmininkus pasiūlė vietoje atsistatydinusio Mindaugo Basčio.

M.Bastys iš Seimo vicepirmininkų atsistatydino paragintas parlamento vadovo, gavusio neigiamą Valstybės saugumo departamento (VSD) išvadą dėl socialdemokratų atstovo galimybės dirbti su slapta informacija.

M.Bastys taip pat sustabdė savo narystę Socialdemokratų partijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.