aA
JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pareiškė, kad jis nesiruošia iš anksto pranešti žiniasklaidai apie planus panaudoti karinę jėgą sprendžiant konfliktus užsienyje.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas
© Sipa / Scanpix

„Kas dėl kariuomenės, man nepatinka perspėti apie tai, kur eisime ir ką darysime“, – pareiškė jis.

Paklaustas, kokią žinutę jis pasiryžęs perduoti Iranui, siunčiančiam į Siriją sukarintus dalinius, JAV prezidentas pareiškė: „Pamatysite, kokią žinutę turėsime.“

Anksčiau trečiadienį, D.Trumpas, paklaustas, kaip ruošiasi reaguoti į Sirijoje surengtą ataką, dėl kurios jis kaltina Sirijos prezidentą Basharą al Assadą , JAV lyderis atsakė: „Pamatysite.“

Anksčiau JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley pareiškė, kad JAV valdžia būna priversta imtis vienašališkų veiksmų tarptautinėje arenoje, kai kokios nors problemos nepavyksta išspręsti kartu su pasauline bendruomene.

„Kai mums nesiseka rasti bendro sprendimo, būna situacijų, kai esame priverstos imtis vienašališkų veiksmų“, – pareiškė ji. Šį įspėjimą diplomatė pasakė per skubų JT Saugumo Tarybos posėdį, kurį po atakos Sirijoje paprašė sušaukti Prancūzija ir Didžioji Britanija.

Konfliktą Sirijoje stebintys aktyvistai anksčiau šią savaitę pranešė apie sukilėlių kontroliuojamame šiauriniame Chan Šeichūno mieste įvykdytą įtariamą cheminę ataką, pasiglemžusią mažiausiai 86 žmonių gyvybes. Opozicijos atstovai dėl šio išpuolio kaltina Damasko režimą. Šis savo ruožtu tokius kaltinimus įnirtingai neigia.

Maskva, pradėjusi karinę intervenciją Sijoje 2015 metais, palaikydama B.al Assado pajėgas, gynė Damaską nuo kaltinimų, kad jis yra atsakingas už šią ataką.

Rusija teigia, kad Sirijos aviacija smogė „teroristų sandėliui“, kuriame buvo gaminami ir laikomi sviediniai su „cheminėmis medžiagomis“. Maskva taip pat tvirtina, kad toliau teiks karinę pagalbą B.al Assadui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.