aA
Kalvarijos savivaldybėje esančią Sangrūdos gimnaziją praėjusį šeštadienį sukrėtė mokyklos abituriento savižudybė. Sausio viduryje iš gyvenimo pasitraukė kita tos pačios klasės moksleivė.
Tragedija Sangrūdoje: nusižudė jau antras abiturientas
© Shutterstock

„Taip, tai nutiko balandžio 1 dieną, šeštadienį, nusižudė mūsų ketvirtos gimnazijos klasės mokinys. Tikrai negaliu interpretuoti, išsakyti savo nuomonės, tai metas, kada mums visiems labai sunku, vyksta ikiteisminis tyrimas“, – DELFI kalbėjo Sangrūdos gimnazijos direktorė Vida Šalčiuvienė.

Mokyklos administracija informavo savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyrių, Švietimo ir mokslo ministeriją. Kol kas pagalbą gimnazistams teikia mokyklos krizių valdymo komanda bei mokyklos psichologė. Taip pat bendraujama su Vilniuje esančiu Krizių įveikimo centru – į Sangrūdą turėtų atvykti suformuota specialistų komanda.

Pasak V. Šalčiuvienės, nepaisant nelaimės, ugdymo procesas vyksta įprastai. „Situacija tikrai valdoma, dirbame, laukiame pagalbos ir ją gausime. Beprotiškai sunku, pagalbos reikia ir mes tikimės, kad mums pegelbės. Esame ganėtinai stiprūs ir tikėsimės nepalūžti, privalome apsaugoti vaikus, dirbti ir nepalūžti“, – kalbėjo mokyklos vadovė.

Sausio viduryje iš gyvenimo pasitraukė dar viena gimnazijos abiturientė. Tuomet psichologinę pagalbą Sangrūdos gimnazijos bendruomenei teikė specialistai iš Marijampolės.

Krizių įveikimo centro psichologė psichoterapeutė Asta Groblytė DELFI sakė, kad pirmasis vizitas į Sangrūdą numatytas jau antradienį. Pasak A. Groblytės, yra paruošta ir viešai prieinama metodinė medžiaga, kaip nusižudžius moksleiviams turėtų elgtis mokyklos.

„Yra keletas pagrindinių žingsnių. Pirmas – suvaldyti informaciją, pranešti bendruomenei, tėvams, mokiniams tikslią informaciją, kas atsitiko ir kokių veiksmų mokykla imsis siekdama suteikti pagalbą įvykio paveiktiems vaikams. Antras žingsnis – paliestų grupių nustatymas, parama jiems. Tokiais atvejais nukentėjusieji yra visa mokykla“, – kalbėjo A. Groblytė.

Kol neatvyksta profesionali krizių valdymo pagalba, emocinę pagalbą labiausiai nelaimės paliestiems žmonėms gali teikti ir kiti asmenys, pavyzdžiui, mokyklos krizių valdymo komanda. Pirmoji krizinė pagalba turi būti suteikta kuo greičiau, geriausia – per 72 valandas.

Dalis atsisakė mokyklos psichologės paslaugų

Kalvarijos savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėja Danutė Lisauskienė DELFI sakė pirmadienio rytą vykusi į mokyklą ir žiūrėjusi, ar į krizę reaguojama tinkamai.

D. Lisauskienės teigimu, Vilniaus krizių centro psichologai teiks pagalbą moksleiviams, jų tėveliams, mokytojams ir klasės auklėtojai. Taip pat šie specialistai kalbės su šokių būrelio, kurį lankė nusižudęs vaikinas, nariais.

Mokyklos psichologas dirba puse etato. Savivaldybė pažadėjo skirti dar pusę etato, kad specialistas dirbtų pilnu krūviu. „Žiūrėsime, ką pasakys atvykę specialistai“, – apie nelaimę kalbėjo D. Lisauskienė.

Jos žiniomis, dalis moksleivių atsisakė naudotis mokyklos psichologo paslaugomis.

Po ankstesnės abiturientės savižudybės pagalbą gimnazijos bendruomenei teikė Marijampolės pedagoginė psichologinė tarnyba. „Jie buvo atvykę, konsultavo, padėjo, buvo pasakyta, ką reikia daryti, psichologė vykdė nurodymus. Mums tai nepaaiškinami dalykai“, – kas vyksta gimnazijoje, nesupranta savivaldybės atstovė.

M. Majauskas: akivaizdu, kad krizė nebuvo suvaldyta

„Įvykus tragiškiems atvejams, labai svarbu nebandyti nuslėpti ar elgtis lyg nieko neįvyko. Svarbu pažeistai bendruomenei atvirai išsikalbėti, netylėti apie kamuojamas problemas. Turi būti suteikta profesionali psichologinė pagalba vaikams, tėvams, pedagogams. Kalvarijų savivaldybės atveju akivaizdu, kad krizė nebuvo suvaldyta ir to tragiškas pasekmes mes šiandien matome“, – įsitikinęs Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas.

Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas
© DELFI / Domantas Pipas

Jo teigimu, psichinė paauglių sveikata yra absoliutus prioritetas. Deja, sako M. Majauskas, atsakingos institucijos net ir nutikus tragiškiems įvykiams vis dar ignoruoja tai kaip nepakankamos svarbos klausimą. Pasak M. Majausko, veikiančios smurto prevencijos programos mokyklose yra retenybė, o savižudybių prevencija vis dar neišlipa iš ministerijų darbo grupių.

„Turime pripažinti problemą ir kartu skirti pakankamą dėmesį jos sprendimui. Tai reiškia investuoti į efektyvias smurto prevencijos programas mokyklose bei rimtus mokymus pedagogams atpažinti savižudybės rizikas ir tinkamai į jas reaguoti. Tuo pačiu užtikrinti gydymo įstaigose prieinamą ne medikamentinę, bet psichologinę, psichoterapinę pagalbą“, – kalbėjo parlamentaras.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linijaBudi savanoriai konsultantai 8 800 28888I-VII, visą parą
Vaikų linijaBudi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111I-VII, 11:00 - 23:00
Tėvų linija8 800 900 12I-VII 9.00-13.00 val. ir 17.00-21.00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui)Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linijaPagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366I-VII, visą parą
Vilties linijaPagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centrasKonsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi savanoriai konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per 36val.
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijosRašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.ltAtsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiemsRašyti el. paštu: laukiam@artimiems.ltAtsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.