aA
Lenkijos prokurorai pirmadienį pareiškė, kad 2010 metų prezidentinio lėktuvo katastrofos Rusijoje nauja analizė rodo, jog du rusų oro dispečeriai ir skrydžių valdymo bokšte buvęs trečias asmuo „sąmoningai prisidėjo“ prie tos avarijos.
Smolensko tragedija
© AP/Scanpix

Nacionalinės prokuratūros pareigūnas Marekas Kuczynskis per spaudos konferenciją sakė, kad nėra „jokių abejonių“, jog viena katastrofos priežasčių buvo skrydžių valdymo centre dirbusių žmonių elgesys, bet oficialūs kaltinimai kol kas nepareikšti.

M. Kuczynskis ir kiti tyrėjai sakė norintys apklausti tris Rusijos piliečius, bet kol kas negalintys atskleisti detalių apie turimus įrodymus.

Konservatyvi Lenkijos „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partijos vyriausybė yra įsitikinusi, kad ši nelaimė nebuvo atsitiktinė, todėl atlieka naują šios katastrofos tyrimą. Anksčiau lenkų ir rusų ekspertai priėjo išvados, kad lėktuvas sudužo dėl žmogaus klaidos ir nepalankių orų.

Naujas turimų įrodymų tyrimas, per kurį iš naujo analizuojami pilotų ir skrydžių valdymo bokšto pokalbiai, „leido prokurorams suformuluoti naujus kaltinimus dviems oro dispečeriams, kurie yra Rusijos piliečiai, taip pat trečiam tuo metu bokšte buvusiam asmeniui“, – nurodė Lenkijos generalinio prokuroro pavaduotojas Marekas Pasionekas.

Pasak jo, šie asmenys yra kalti „sąmoningai sukėlę katastrofą..., per kurią žuvo daugybė žmonių“. Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas nedelsiant pareiškė, kad jis „negali sutikti su tokiais pareiškimais“.

„Jūs žinote, kad Rusija taip pat atlieka tyrimą. Šios tragedijos, katastrofos aplinkybės jau buvo gerai išaiškintos ir ištirtos“, – sakė jis žurnalistams.

Per 2010 metų balandžio 10-ąją per lėktuvo katastrofą netoli Smolensko žuvo tuometis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis – dabartinio PiS lyderio Jaroslawo Kaczynskio brolis dvynys – ir 95 kiti valstybinės delegacijos nariai, tarp jų buvo aukšto rango pareigūnų ir kariuomenės vadų.

Lenkijos prokurorai 2015 metais jau pateikė kaltinimus dviems rusų skrydžių kontrolieriams – vienas jų kaltinamas buvęs „tiesiogiai atsakingas dėl pavojaus oro eismui sukėlimo“, o kitas – „netyčia sukėlęs oro eismo katastrofą“.

Pirmadienį prokurorai pridūrė, kad sudužusio lėktuvo dalys kitą mėnesį bus išsiųstas į keturias užsienio laboratorijas, kuriose bus ieškoma sprogmenų pėdsakų.

Lenkijos teismo medicinos ekspertai taip pat ekshumuoja katastrofos aukų palaikus, siekdami nustatyti jų mirties priežastis.

Varšuva ne kartą prašė Maskvos perduoti jai lėktuvo liekanas, tačiau Rusija atsisako tai padaryti tol, kol nebaigė savo tyrimo.

Praėjusį mėnesį gynybos ministras Antoni Macierewiczius, kuris yra įsitikinęs, kad katastrofa buvo lenkų ir rusų pareigūnų sąmokslo rezultatas, apkaltino Europos Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską „diplomatine išdavyste“, kai buvo atliekamas ankstesnis tyrimas dėl prezidento lėktuvo katastrofos.

Tuo lėktuvu Lenkijos delegacija vyko į apeigas netoli Smolensko esančiame Katynės miške, kur 1940 metais sovietų slaptoji policija išžudė tūkstančius lenkų armijos karininkų. Savo atsakomybę už tas žudynes Kremlius neigė iki 1990 metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.