aA
Centro sąjungoje vis garsiau girdimi nepatenkintųjų partijos vadovybe balsai, net kalbama apie lyderio keitimą. Kai kuriuos ambicingus Centro sąjungos (CS) veikėjus ypač papiktino partijos vadovybės sprendimas, kad daugiamandatėje apygardoje partijos iškeltų kandidatų sąrašas nebus reitinguojamas. CS vadovybės sprendimas vertintinas kaip nedemokratiškas, lyderiai kaltinami baime atsidurti sąrašo gale.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

“Reitingavimo buvo atsisakyta tik dėl to, kad valdančioji dauguma, likus vos keletai savaičių iki rinkimų, inicijavo Seimo rinkimų įstatymo pataisas, remiantis kuriomis, vienmandatėse apygardose vyks tik vienas rinkimų turas, o ne du, kaip iki šiol. Taigi, visi svertai absoliučiai rinkėjų rankose, partijos valios čia nebelieka. Todėl reitingavimas dar ir partijos sąrašų reikštų, kad visiškai neatsižvelgiama į partijos, kaip kolektyvinio subjekto, nuomonę” , - sako Cantro sąjungos pirmininkas Romualdas Ozolas.

“Kalbos apie kokį nors nedemokratiškumą yra politinė spekuliacija. CS, atsisakydama kandidatų reitingavimo pasielgė taip, kaip norėjo daugelis partijų, bet kažkodėl šito privengė. O tai, kad partijoje yra nepatenkintų sąrašų formavimo principais - natūralu. Nepatenkintų visuomet yra. Bet tokiu atveju, man kyla klausimas, o koks buvo tų žmonių indėlis į partijos veiklą”, - teigia CS vicepimininkas Vidmantas Staniulis.

Jau anksčiau partijos “generalinei linijai” nepritarė šios partijos vicepirmininkas profesorius Kęstutis Glaveckas. Jis protestuodamas prieš populistinius CS sprendimus atsisakė trečios vietos partijos rinkimų sąraše. “Atsinaujinimas po rinkimų turėtų būti. Ateina metas, kai visoms partijoms reikalingas atjaunėjimas. Kokie procesai vyks CS, parodys rinkimų rezultatai. Aš pats nenoriu kalbėti apie save, kaip apie galimą naują partijos pirmininką. Pagyvensim pamatysim”, - sakė K.Glaveckas, minimas, kaip galimas kandidatas į CS lyderius.

“Jei rinkimuose ši partija pasirodytų nesėkmingai, nepatenkintųjų partijos pirmininku gali dar padaugėti - ir tuomet perversmas labai tikėtinas. Daugiausia ambicijų į naujuosius partijos vadovus turi į Reformų frakciją susibūrę kai kurie centristai iš Panevėžio ir Šiaulių. Kita vertus, CS pirmininkas yra patyręs politikas, jis žino, kaip nuraminti nepatenkintuosius. Bet kokie iki šiol šioje partijoje vykę neramumai ir nepasitenkinimas pirmininku būdavo nuslopinamas. Prieš keletą metų CS veikė vadinamasis “kairysis flangas” su Egidijumi Bičkausku priešakyje. Tačiau, kad ir kaip nepatenkintieji R.Ozolu ragino E.Bičkauską veikti, šis nesiryžo stoti prieš partijos pirmininką”, - komentuoja padėtį vienas partijos kūrėjų, Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, dr. Lauras Bielinis.

“Aš pats kol kas neapsisprendžiau, ar dar kartą kandidatuosiu į partijos vadovus. CS - nėra amžinų pirmininkų. Jei partija išrinks naują lyderį, aš pats pirmas jį pasveikinsiu” , - sakė nuo pat susikūrimo partijai vadovaujantis R.Ozolas.

CS veikiančios Refomų frakcijos seniūnas G.Šileikis, gavęs aukštą penktą vietą partijos sąraše, komentuoti padėtį partijoje vengia: “Partijos vadovybės pakeitimus reglamentuoja CS statutas”, - pabrėžia G.Šileikis.

Veidas