aA
Smurtas artimoje aplinkoje, patyčios, savižudybės – Lietuva šiose srityse pirmauja. Ar kas daroma, kad situacija keistųsi, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dėmesio centre“ aiškinosi socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, psichologė iš Kupiškio Valija Šap, Seimo narys, Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas ir Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuro vadovas Marius Strička.
Ar pavyks sukurti Lietuvoje veiksmingą savižudybių prevencijos sistemą?
© DELFI / Domantas Pipas

Lietuvoje tūkstančiui gyventojų priskaičiuojama 30 savižudybių, o vyriausybė žada iki 2025 metų sumažinti šį skaičių iki 12.

Seimo narys M. Majauskas kalbėjo, kad konkrečių priemonių, kaip tai galima pasiekti, nebuvo ir vis dar nėra. Seimo nario teigimu, po mėginimo žudytis reikia specializuotos pagalbos, o ji sukurta tik Vilniuje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis žada, kad 2018 m. pirmajame ketvirtyje toks veiksmų planas jau bus.

„Nacionaliniame lygmenyje susitarti ir atrasti bendrą modelį, tinkamą visoms savivaldybėms nėra paprasta“, – sakė L. Kukuraitis.

Ministras ir Seimo narys sutarė, kad visuomenė tam jau pasiruošusi, nes Vilniaus savivaldybės organizuojamuose kursuose mokytojams, medikams ir pareigūnams, kuriuose mokoma atpažinti savižudybės riziką, netelpa visi norintieji.

Tačiau, psichologės V. Šap teigimu, nepakanka turėti šalyje daugiau žmonių, kurie mokės identifikuoti galimus savižudžius, bet nebus kas suteikia jiems pagalbą.

„Kada ministerija ištrauks pirštą iš burnos ir pradės kažką daryti?“ – klausė M. Majauskas.

„O ką daryti žmonėms iš tų savivaldybių, kur psichiatras atvažiuoja kartą per savaitę?“ – pritarė jam psichologė. V. Šap suabejojo ar politikams naudinga imtis pastangų savižudybių prevencijos srityje, nes rezultato reikės laukti ne mažiau kaip penkerius metus.

L. Kukuraitis sakė, kad reikia mažiausiai 5 ministerijų bendradarbiavimo, kurio iki šiol nebuvo. Ministras įsitikinęs, kad dar reikės iškovoti resursus psichikos sveikatai, bet ne medikamentams ir institucijų išlaikymui, o psichoterapijai.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linijaBudi savanoriai konsultantai 8 800 28888I-VII, visą parą
Vaikų linijaBudi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111I-VII, 11:00 - 23:00
Tėvų linija8 800 900 12I-VII 9.00-13.00 val. ir 17.00-21.00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui)Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linijaPagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366I-VII, visą parą
Vilties linijaPagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centrasKonsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi savanoriai konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per 36val.
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijosRašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.ltAtsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiemsRašyti el. paštu: laukiam@artimiems.ltAtsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
www.lrt.lt