aA
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pirmadienį išvyko į Vašingtoną, kuriame lankysis pirmą kartą po JAV prezidento Donaldo Trumpo pergalės rinkimuose; su aukšto rango JAV pareigūnais jis kalbėsis apie kovą su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS), pranešė jo biuras.
Jensas Stoltenbergas
Jensas Stoltenbergas
© Reuters/Scanpix

J. Stoltenbergas antradienį susitiks su JAV gynybos sekretoriumi Jamesu Mattisu, o vėliau – su JAV vadovaujamos kovos su IS koalicijos šalių užsienio reikalų ministrais, sakoma NATO vadovo biuro pranešime.

Vizito, kuris prasidės pirmadienio vakarą ir baigsis antradienį, metu J. Stoltenbergas turės ir kitų susitikimų, nurodoma jame.

Praėjusį mėnesį NATO būstinėje Briuselyje apsilankęs JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) sakė, kad D.Trumpas tikisi, jog NATO narės padarys tikrą pažangą ir iki metų pabaigos padidins savo išlaidas gynybai.

2014 metais Šiaurės Aljanso šalys susitarė per dešimtmetį padidinti savo išlaidas gynybai iki 2 proc. BVP.

Kol kas iš 28 NATO narių tik JAV, Britanija, Lenkija, Graikija ir Estija yra įgyvendinusios šį 2 proc. reikalavimą.

Prieš savaitę J.Mattisas panašią žinią perdavė ir NATO gynybų ministrų susitikime, pareiškęs, kad Vašingtonas „sumažins“ savo įsipareigojimus, jeigu sąjungininkės nemokės savo dalies į bendrą biudžetą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.