aA
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį vėl asmeniškai užsipuolė Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, esą ši panaudojusi „nacistines priemones“ Ankaros ir Berlyno ginčui kaitinti.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas
© AFP / Scanpix

Įtampa santykiuose plykstelėjo vokiečių valdžiai atsisakius leisti kai kuriems Turkijos ministrams agituoti Vokietijoje gyvenančius turkus per balandžio 16-osios referendumą balsuoti už Turkijos prezidento galių išplėtimą. Į tai prezidentas reagavo žodžiais, kad Berlynas elgiasi kaip nacių Vokietijos laikais.

„Kai mes juos vadiname naciais, jie (Europa) pasijunta nepatogiai. Jie susitelkia solidariai; ypač Merkel“, – kalbėjo R.T.Erdoganas per televiziją.

„Tu dabar pati naudoji nacių priemones, – sakė R. T. Erdoganas, kreipdamasis į A. Merkel per televiziją ir panaudodamas neoficialų asmeninį įvardį „tu“. – Prieš ką? Mano brolius piliečius turkus Vokietijoje ir brolius ministrus, atvykusius į tą šalį agituoti turkų balsuoti „TAIP“ kitą mėnesį per referendumą dėl prezidento galių išplėtimo“.

R. T. Erdoganas sakė, kad santykių su Europa krizė pastarosiomis dienomis „rodo, jog atskleistas naujas puslapis tebesitęsiančioje kovoje prieš mūsų šalį“.

Kaltindamas Europą neteisėtų teroro grupių rėmimu, jis perspėjo: „Kaukių balius baigtas!“, bet savo minties nepaaiškino.

Anksčiau Turkija iškvietė Vokietijos ambasadorių, kad pareikštų jam savo pasipiktinimą dėl mitingo Frankfurte, kur protestuotojai demonstravo už įstatymų ribų Turkijoje laikomos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) simbolius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.