aA
Seimo narys liberalas Alvydas Medalinskas, grįžęs iš Europos šalių liberalų susitikimo Briuselyje, teigia, jog sparčiai keičiasi stojimo į Europos Sąjungą (ES) kriterijai.
Praėjusią savaitę Briuselyje Lietuvos liberalai kartu su kitų šalių liberalais aptarė ES plėtrą, pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A. Medalinskas.

"Mes nuolat kalbame, kad reikia integruotis į ES, kad reikia parengti namų darbus, bet mes mažiausiai kalbame apie tai, kad pati ES šiuo metu stipriai keičiasi", teigė A. Medalinskas.

Pasak jo, Europos liberalų susitikime buvo kalbama, jog tarpvyriausybinei Europos šalių konferencijai iki šių metų pabaigos nepriėmus reikalingų sprendimų, pakeičiančių ES institucijų veiklą, tokia situacija gali būti vertinama kaip ES griūtis.

Pasak Seimo nario, ne tik Lietuvoje atsiranda įvairių lobistinių sluoksnių prieš ES, bet ir pačioje ES susimąstoma, kaip atrodys Europa po ES plėtros.

A. Medalinskas sakė, kad kol kas nėra aišku dėl trijų svarbiausių dalykų, dėl kurių į ES veržiasi Europos šalys - struktūrinių fondų, bendros žemės ūkio politikos ir laisvo piliečių judėjimo.

Įstojus į ES, naujų jos narių žemdirbiai turėtų gauti subsidijas, tačiau dabar ES vyksta debatai, ar tos subsidijos bus suteiktos Vidurio Europos valstybėms. Panašiai diskutuojama ir dėl galimybės įsidarbinti ES šalyse.

Seimo nario teigimu, Europos liberalai, nepaisant tokių nuotaikų, yra palankiai nusiteikę ES plėtros atžvilgiu.

Liberalai susitikime konstatavo, jog keičiasi stojimo į ES kriterijai. Kaip pavyzdį A. Medalinskas pateikė branduolinės saugos kriterijų - dabartinėms ES valstybėms jis nebuvo taikytas, o kalbant apie Lietuvos ar Bulgarijos narystę ES, tapo esminiu.

"Mūsų ėjimas į ES yra lenktybės su laiku - tie, kurie gali pakliūti anksčiau į ES, gali pakliūti daug palankesnėmis sąlygomis", tvirtino Seimo narys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.