aA
Turkijai piktinantis dėl atšaukto sambūrio Roterdame ir atšaukus leidimą Turkijos užsienio reikalų ministrui Mevlutui Čavusoglu nusileisti Nyderlanduose, Turkijos prezidentas Redžepas Tajipas Erdoganas apibūdino olandus "nacių palikuonimis ir fašistais", praneša BBC.
Turkijos prezidentas pavadino olandus nacių palikuonimis
© AP/Scanpix

Turkijos ministras M. Čavusoglu šeštadienį turėjo kalbėti prezidento R. T. Erdogano reformos paremti skirtame sambūryje, bet, saugumo sumetimais, jis atšauktas.

Balandžio 16 dieną Turkija rengia referendumą dėl šalies prezidento įgaliojimų išplėtimo, kuriame valią išreikšti galės ir užsienyje gyvenantys turkai. Prieš referendumą Turkijos ministrai vyksta į užsienio šalis, kuriose rengia sambūrius ir kreipiasi į čia gyvenančius emigrantus iš Turkijos, taip siekdami paskatinti užsienyje gyvenančią Turkijos bendruomenę referendume palaikyti prezidentui platesnius įgaliojimus suteiksiančias reformas.

Turkija dėl Nyderlandų veiksmų į užsienio reikalų ministeriją Ankaroje iškvietė laikinąjį Nyderlandų reikalų patikėtinį.

"Kiek tik norite drauskite mūsų užsienio reikalų ministrui atskristi, bet nuo šiol pažiūrėsime, kaip jūsų lėktuvai leisis Turkijoje", - Stambule teigė Turkijos prezidentas. M. Čavusoglu taip pat įspėjo Nyderlandus, kad Turkija įves griežtas sankcijas, jei bus uždrausta atvykti.

Pareiškimą pasmerkė

Nyderlandų premjeras Markas Rutte šeštadienį pasmerkė Turkijos premjero R. T. Erdogano „beprotišką“ pareiškimą, kad olandai elgiasi kaip naciai, ir pridūrė, kad lyderis „smarkiai peržengė ribą“.

Tai buvo „beprotiški pareiškimai“, žurnalistams sakė M.Rutte, siekiantis būti perrinktas per ateinantį trečiadienį Nyderlanduose vyksiančius parlamento rinkimus.

„Suprantu, kad jie pyksta, bet tai jau smarkiai peržengia ribą“, – pridūrė vyriausybės vadovas, kalbėdamas Bredos mieste.

Haga šeštadienį pranešė neduosianti Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu lėktuvui nusileisti šalyje prieš planuotą susitikimą su vietos turkais. Ministras jame norėjo agituoti tėvynainius per Ankaros organizuojamą referendumą balsuoti už Konstitucijos pataisas, smarkiai išplėsiančias Turkijos prezidento galias.

Supykęs R. T. Erdoganas pareiškė, kad olandai elgiasi kaip naciai.

„Jie yra nacių liekanos, jie yra fašistai“, – prezidentas sakė per mitingą Stambule.

M. Rutte sakė, kad buvo sunku ryžtis neleisti atvykti M.Cavusoglu, nes Turkija yra „NATO sąjungininkė“, bet pridūrė: „Manau, šiuo atveju nusprendėm teisingai.“

Pastarosiomis Vokietija ir kitos Europos šalys stengėsi blokuoti tokius turkų kampanijos renginius. Reaguodamas į vokiečių sprendimus, R. T. Erdoganas irgi pareiškė, kad jų veiksmai prilygsta „nacių praktikai“.

Kol kas neaišku, aš turkų mitingas Roterdame įvyks.

Jis buvo suplanuotas įtemptu metu, likus vos keturioms dienoms iki rinkimų Nyderlanduose, per kurių kampaniją vyko audringi debatai apie imigraciją ir musulmonų piliečių vaidmenį.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.