aA
Rusų aktyvistą Ildarą Dadiną, surengusį asmeninę protesto akciją priešais Maskvos centre esančią Federalinę bausmių atlikimo tarnybą (FSIN), sulaikė policijos pareigūnai.
Maskvoje sulaikytas opozicijos aktyvistas I. Dadinas
© AFP/Scanpix

Pasak naujienų agentūros „Interfax“ korespondento, I.Dadinas su kitu opozicijos atstovu Levu Ponomariovu vis pasikeisdami šiandien vykdė asmeninę piketo akciją, per kurią reikalavo, kad atsistatydintų FSIN Karelijos valdybos vadovas Aleksandras Terechas.

I.Dadinui paprašius policijos pareigūnų, kurie jo pareikalavo pateikti dokumentus, pateikti šio reikalavimo pagrindus ir išvardyti jo teises, keli pareigūnai jį nuvedė iki policijos automobilio. Vėliau jis išvežė aktyvistą iš įvykio vietos.

Opozicionierius L.Ponomariovas ir I.Dadino žmona Anastasija Zotova pranešė išvykstantys į policijos nuovadą, kur buvo išvežtas sulaikytas aktyvistas.

„Trauksime jį iš ten – Nastia (A.Zotova – „Interfax“) turi jo pasą“, – sakė L.Poniomariovas.

I.Dadinas 2015 metų gruodį tapo pirmuoju asmeniu, nuteistu kalėti pagal 2014-aisiais sugriežtintą įstatymą, numatantį įkalinimą už pasikartojantį dalyvavimą nesankcionuotuose protestuose. Tąsyk jam skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau praeitą mėnesį Rusijos Aukščiausiasis Teismas panaikino žemesnės instancijos teismo nuosprendį nurodė paleisti I.Dadiną, neįžvelgęs nusikaltimo sudėties.

Žmogaus teisių gynėjai apibūdina I.Dadiną kaip politinį kalinį, dalyvavusį tik nesmurtiniuose protestuose.

Praėjusį rudenį jis pareiškė, kad kalėjime jis buvo sumuštas ir kad sulaukė grasinimų jį išprievartauti bei nužudyti. Tada jis buvo perkeltas į kitą kalėjimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.