aA
Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas turi trauktis, nes prarado pasitikėjimą, sako kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.
Liana Ruokytė - Jonsson
Liana Ruokytė - Jonsson
© DELFI / Domantas Pipas

„Nacionalinių kultūros įstaigų vadovams turi būti keliami patys aukščiausi etikos reikalavimai. Šis tyrimas parodė, kad ponas Kėvišas šių etikos reikalavimų nesilaiko. Konstatuoju, kad jis prarado mano pasitikėjimą ir turi trauktis iš pareigų“, – pranešime sako L.Ruokytė-Jonsson.

Tai ministrė pareiškė po to, kai Kultūros ministerijoje sudaryta komisija atliko tyrimą dėl LNOBT vadovo veiksmų, galimo darbo drausmės pažeidimo.

Komisija pasiūlė L.Ruokytei-Jonsson skirti teatro vadovui drausminę nuobaudą – pastabą. Ministrė, atsižvelgusi į komisijos konstatuotus pažeidimus, pastabą skyrė.

Komisija buvo sudaryta po Viešųjų pirkimų tarnybos išvadų, kad LNOBT vadovas, vykdydamas viešųjų pirkimų procedūras, per kurias buvo sudarytos sutartys su Kipre registruota jo sūnaus Martyno įmone „Riverside music LTD“, nuo pirkimų procedūrų nusišalino tik formaliai. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) taip pat konstatavo, kad tokia praktika nepaneigia abejonių dėl priimamų sprendimų objektyvumo, sąžiningumo ir skaidrumo.

Kultūros ministerijos komisija, įvertinusi visas aplinkybes, taip pat konstatavo, kad G.Kėvišo vadovaujamas teatras ne kartą pirko paslaugų iš jo artimam giminaičiui priklausančios įmonės ir šitaip, kaip nustatė ir STT, neišvengė korupcijos rizikos veiksnio.

Ministrė taip pat akcentavo, kad būtinos įstatymų pataisos, kurios panaikintų galimybes nacionalinių ir kitų biudžetinių įstaigų vadovams piktnaudžiauti tarnybine padėtimi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.