aA
„Iš VSD gavau pažymą, kurios išvadoje parašyta, kad Mindaugui Basčiui negalima susipažinti su slapta informacija, o jam, dirbančiam Seimo vicepirmininku, privalu turėti tokį leidimą. Todėl pasiūliau jam pasitraukti“, – laidoje „Dėmesio centre“ sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.
Darius Jauniškis
Darius Jauniškis
© DELFI / Tomas Vinickas

Paklaustas, ar M. Bastys yra padaręs, ką nors nusikalstamo Seimo pirmininkas sakė, kad VSD pažymoje tai nėra teigiama, bet pažymėta, jog M. Bastys gali būti paveikiamas ir nesavarankiškas.

Visgi kategoriškų kaltinimų VSD pažymoje nėra.

Tuo metu VSD direktorius Darius Jauniškis teigė, kad viskas surašyta rašte ir jame aiškiai nurodyta, kad „tikėti šiuo žmogumi negalime, informacija gali būti nutekinama“.

D. Jauniškis LRT sakė, jog, VSD manymu, buvo nustatyta rizika, kad informacija gali nutekėti, todėl ir buvo parengta pažyma.

„Mūsų manymu, pagal mūsų surinktą medžiagą, yra tikimybė, kad ta informacija gali nutekėti. Išvada yra paprasta – mes negalim pasitikėti. (..). Kadangi VSD saugo valstybės paslaptis, todėl mes darom išvadą, kad ta informacija gali būti nutekinama“, – sakė VSD vadovas.

Pasak jo, ar lojalus valstybei, gali pasakyti pats Seimo narys.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė sako, kad po paviešintos VSD pažymos M. Basčiui „mažų mažiausiai jam reikia suspenduoti einamas pareigas“.

„Rytoj rytą bus frakcijos posėdis, pasitarsime. Šiaip Mindaugas Bastys nėra šviežias Seimo narys, ne pirma kadencija. Ir tiesiog jeigu būtų inkriminuojami tokio lygio ryšiai, kad reikėtų kalbėti apie apkaltą, tai turbūt nereikėjo laukti, kol jis paprašys pažymos. Rytoj apsitarsim, bus brifingas, pozicija bus išdėstyta ir asmeninė Seimo nario, dar esančio Seimo pirmininko Mindaugo Basčio“, – ketvirtadienį LRT laidai „Dėmesio centre“ sakė I. Šiaulienė.

Jos žiniomis, M. Bastys dar susitiks su VSD vadovu.

„Įvertinus visa tai, bus priimtas sprendimas“, – tikino politikė.

Kaip skelbta, Seimo nariui socialdemokratui M. Basčiui leidimas dirbti su slapta informacija neišduotas, įvertinus jo asmeninius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais, buvusiu KGB darbuotoju ir Kremliui palankiu žurnalistu, rodo Valstybės saugumo departamento raštas.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė I. Šiaulienė tikisi, kad kolega priims tinkamą sprendimą.

www.lrt.lt