aA
Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May atleido Konservatorių partijos veteraną Michaelą Heseltine'ą iš vyriausybės patarėjo pareigų už tai, kad jis pasipriešino vyriausybei per balsavimą dėl „Brexit“ įstatymo Lordų Rūmuose.
Michaelą Heseltine'as
Michaelą Heseltine'as
© AFP / Scanpix

83 metų M. Heseltine'as, buvęs vicepremjeras, dėl savo vešlių poilgių plaukų pramintas Tarzanu, sakė buvęs iškviestas antradienio vakarą, jam vakarieniaujant su žmona, ir jam buvo pranešta apie atleidimą.

„Nuo pat pradžių mano problema buvo ta, kad aš esu įsitikinęs, jog referendumo rezultatas yra pats pražūtingiausias rezultatas, kuris yra buvęs šioje šalyje taikos metu“, – sakė jis trečiadienį radijui BBC.

Kiekvieną savaitę nuo trijų iki keturių dienų vyriausybei patarinėjęs M.Heseltine'as sakė, kad jį nustebino toks staigus jo atleidimas, kadangi jo pozicija dėl Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos buvo gerai žinoma jau seniai.

M. Haseltine'as sakė, kad ministrė pirmininkė turėjo „visiškai teisę“ jį atleisti, tačiau pridūrė: „Man gaila, kad konsultacijos, kurias teikiau vyriausybei pastaruosius šešerius metus, baigėsi“.

„Tačiau galų gale aš manau...., kad šios šalies ateitis yra neatsiejamai susijusi su mūsų Europos draugais“, – pareiškė M.Heseltine'as, buvęs gynybos ministras ir kažkada laikytas galimu ministru pirmininku.

„Parlamento pareiga yra ginti savo suverenumą, priimant sprendimus dėl palikimo, kurį paliksime naujoms jaunų žmonių kartoms“, – pridūrė jis.

M.Heseltine'as buvo vienas iš 13 konservatorių nerenkamuose aukštuosiuose Lordų Rūmuose, antradienį nubalsavusių už opozicijoje esančių liberalų pasiūlytą įstatymo pataisą, pagal kurią parlamentas turės tvirtinti Britanijos pasitraukimo iš ES sutartį.

Pataisytas įstatymas, įgalinantis Th. May oficialiai pradėti „Brexit“ procesą, kitą savaitę vėl turėtų būti pateiktas parlamentui. Vyriausybė planuoja pradėti iki dvejų metų galinčią užsitęsti išstojimo iš ES procedūrą iki šio mėnesio pabaigos.

Kai kurie apžvalgininkai M. Heseltine'o atleidimą laiko perspėjimu kitiems konservatoriams žemuosiuose Bendruomenių Rūmuose, kad jie nenorėtų priešintis bendrai vyriausybės pozicijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.