aA
Socialdemokratų ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius metė pirštinę lenkų Europos Parlamento nariui Januszui Korwinui-Mikke, kuris moteris pavadino ne tokiomis protingomis, kad gautų tokį pat darbo užmokestį kaip vyrai.
Mindaugas Sinkevičius
Mindaugas Sinkevičius
© DELFI / Orestas Gurevičius

„Gerbiamas Europos Parlamento nary, man kaip vyrui nuoširdžiai gėda dėl jūsų praėjusios savaitės žodžių. Jūs pareiškėte Parlamente, kad moterys yra mažiau protingos ir dėl to turėtų mažiau uždirbti. Tai yra visiška nesąmonė, aš nežinau, kokiame amžiuje jūs gyvenate, kad taip teigiate. Jeigu jumyse yra dar nors krislas vyriškumo, manau, turėtumėte pasinaudoti šia diena ir atsiprašyti visų pasaulio moterų", - teigia M. Sinkevičius.

Savo kreipimąsi jis išplatino Kovo 8-ąją, kai minima Tarptautinė moters diena. Lietuvoje dalis žmonių į šią dieną žvelgia kritiškai, bet ji mena XX amžiaus pradžią ir moterų solidarumo judėjimą. Pirmasis moterų darbininkių dienos paminėjimas siejamas su 1909 m. Niujorke paminėtu prieš metus įvykusiu didžiuliu tarptautinės moterų siuvėjų profesinės sąjungos streiku.

Praėjusią savaitę 74-erių Europos Parlamento narys iš Lenkijos J. Korwinas-Mikke rėžė seksistinę tiradą.

„Moterys turi uždirbti mažiau, nes jos yra silpnesnės, mažesnės ir ne tokios protingos. Jos turi uždirbti mažiau. Tai tiek“, - išrėžė jis iš tribūnos.

Anot Euronews.com, jis tai argumentavo keistokais teiginiais: „Kokią aukščiausią vietą teorinės fizikos olimpiadoje Lenkijoje yra užėmusi mergina? 800. Kiek moterų yra geriausių pasaulio šachmatų žaidėjų šimtuke? Nė vienos“.

Dešiniųjų pažiūrų J. Korwinas-Mikke ir anksčiau buvo pagarsėjęs skandalingais pasisakymais. Jis buvo apkaltinęs moteris, neva jos visiškai nesidomi ir nieko nežino apie politiką, teigęs, kad nėra įrodymų, jog Adolfas Hitleris būtų atsakingas už Holokaustą, išreiškęs garsųjį nacių saliutavimą. 2014 metais jis buvo nubaustas bauda už tai, kad Europos juodaodžius pavadino negrais.

Jis pagarsėjęs dar ir tuo, kad Lenkijoje protestuodamas prieš didelius mokesčius suvalgė savo mokesčių deklaraciją tiesiai prieš Lenkijos mokesčių inspekcijos langus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.