aA
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį turėtų apsispręsti, ar buvusi parlamentarė Greta Kildišienė nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų naudodamasi „Agrokoncerno“ automobiliu ir to nedeklaruodama.
Greta Kildišienė
Greta Kildišienė
© DELFI / Andrius Ufartas

Pradėti tyrimą VTEK nusprendė sausio pabaigoje savo iniciatyva pagal žiniasklaidoje skelbtą informaciją, kad tuometinė „valstiečių“ seniūno pavaduotoja G.Kildišienė važinėjo „Range Rover“ automobiliu, kurį iš koncerno lizingu siekė išsipirkti jos mama. Koncernas priklauso frakcijos seniūnui, „valstiečių“ vadovui Ramūnui Karbauskiui. Žiniasklaidoje besirutuliojant šiai istorijai, taip pat paskelbus apie G.Kildišienės atžvilgiu vykdytą bei nutrauktą ikiteisminį tyrimą, politikė atsisakė Seimo mandato, taip pat Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vicepirmininkės pareigų.

G.Kildišienės istorija palietė ir pačią VTEK – jos pirmininkas Romas Valentukevičius, nesuderinęs su komisija, tuometinei parlamentarei pateikė išaiškinimą, kad aplinkybės, jog jai artimas asmuo su „Agrokoncernu“ sudarė automobilio išperkamosios nuomos sutartį ir leido parlamentarei automobiliu naudotis, „savaime interesų konflikto nekelia“.

VTEK sausio pabaigoje sprendžiant, ar pradėti tyrimą dėl G.Kildišienės, R.Valentukevičius nusišalino, posėdžiui pirmininkavo komisijos narys Saulius Katuoka.

Jis kalbėdamas su žurnalistais neatmetė, kad atlikus tyrimą komisija gali įvertinti ir paties komisijos pirmininko veiksmus.

R.Valentukevičius sakė nusišalinęs, kadangi, komisijos narių nuomone, jis jau buvo išsakęs savo poziciją. Anot jo, komisija, nuspręsdama pradėti tyrimą, pasidavė politiniam spaudimui.

Sprendimui priimti VTEK turėjo tris mėnesius.

V. Prankcietis: sprendimas dėl G. Kildišienės - neaktualus

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis mano, kad VTEK sprendimas jau nėra aktualus.

"Manau, kad tas sprendimas neturi jokios reikšmės, nes G. Kildišienė nėra Seimo narė. Nežinau, ką nuspręs: komisijoje yra penki žmonės, o ne vienas pirmininkas. Kai bus rezultatas, tuomet galėsime jį svarstyti", - trečiadienį "Žinių radijui" sakė V. Pranckietis, paklaustas, kaip vertins VTEK sprendimą, kai komisijai tebevadovauja Seimo Pirmininko paragintas trauktis iš pareigų Romas Valentukevičius.

Parlamento vadovas patikino, kad Seimas pavasario sesijoje spręs R. Valentukevičiaus atstatydinimo klausimą, nebent VTEK pirmininkas nutartų trauktis pats.

"Jeigu ponas R. Valentukevičius nuspręstų ir toliau laikytis savo nuomonės (neatsistatydinti - ELTA), tuomet Seimas slaptu balsavimu, balsų dauguma, spręs jo klausimą. Daug kas pritaria ir viešoji erdvė sako vienareikšmiškai, kad būtų teisinga jį atstatydinti. Frakcija (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija - ELTA) pritars tokiam sprendimui. Dar papildomai pasiūlysime jam trauktis, gal dar pasikalbėsiu su juo. Jeigu ponas R. Valentukevičius norėtų žengti gerą žingsnį, tai jis visada laukiamas", - kalbėjo Seimo Pirmininkas.

Viktoras Pranckietis anksčiau yra sakęs, kad Romas Valentukevičius negali toliau eiti savo pareigų po to, kai pastarasis vienašališkai pareiškė, jog parlamentarės mandato atsisakiusi Greta Kildišienė neprivalėjo deklaruoti giminaitės nuomojamo automobilio sandorio su LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio valdomu "Agrokoncernu".