aA
Lietuvos ir Danijos aviakompanijose stiuardese dirbusi, bet nuo praėjusio rugpjūčio Darbo biržoje registruota 38 metų vilnietė Indrė Kolesova per mėnesį sugebėjo „užsidirbti“ net tris bylas – moteris ne tik įžeidinėjo, grasino policijos pareigūnams, bet ir būdama visiškai girtutėlė naujutėlaičiu visureigiu sukėlė vos tragiškai nepasibaigusį eismo įvykį.
Indrė Kolesova
Indrė Kolesova
© DELFI / Domantas Pipas

Tokie „nuotykiai“ O. Kolesovai gali baigtis labai liūdnai: buvusiai stiuardesei iškeltos ne tik dvi administracinių nusižengimų, bet ir baudžiamoji byla. Tačiau šiandien moteris viliasi, kad jai bus duota galimybė pasitaisyti – teismo prašo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. O už ją pasiryžęs laiduoti ir teigiamą įtaką žada daryti vienoje aviakompanijoje pilotu dirbantis sutuoktinis Viačeslavas Kolesovas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį pradėjo nagrinėti I. Kolesovai iškeltą baudžiamąją bylą dėl kelių transporto saugumo pažeidimo – sausio 11 d. vakarą, apie 22 val., moteris būdama visiškai girta vairavo praėjusiais metais Europos automobiliu išrinktą visureigį „Peugeot 3008“ su išskirtiniais numeriais, kuriuose pavaizduoti trys septynetai ir pirmosios pavardės raidės.

Į policijos pareigūnų akiratį I. Kolesova galėjo ir nepatekti, bet ji Šilo g., prie Karo akademijos, pateko į smulkų eismo įvykį – nesuvaldžiusi automobilio atsitrenkė į kelkraščio bortelį. Nuo girtumo moteris po įvykio net nesuprato, kas nutiko ir ilgą laiką sėdėjo automobilyje – apie keistai besielgiančią moterį praeiviai pranešė bendruoju pagalbos telefonu.

O kai į įvykio vietą atvyko policijos pareigūnų ekipažas, „nuotykiai“ tik prasidėjo – I. Kolesova tarnybines pareigas atliekantiems policininkams atsisakė pateikti savo ir automobilio dokumentus, ėmė keiktis necenzūriniais žodžiais, mosikavo rankomis ir kojomis atsispyrusi į automobilio slenkstį bandė uždaryti dureles. Kai pareigūnai pareikalavo nesikeikti, į teisėtus jų reikalavimus moteris nereagavo ir nenutraukė savo neteisėtų veiksmų.

„Moteris kalbėjo nerišliai, nuo jos sklido stiprus alkoholio kvapas, – vėliau savo tarnybiniame pranešime nurodė į įvykio vietą atvykusi policijos pareigūnė. – Su kolega pareikalavome, kad moteris išliptų iš automobilio, bet ji tai padaryti atsisakė, pradėjo mosikuoti rankomis, o su kojomis atsispyrusi į automobilio slenkstį, bandė uždaryti dureles. Ji be perstojo keikėsi necenzūriniais žodžiais, nurodėme nusiraminti, bet ji nereagavo – paėmus už rankos moteris pradėjo stangrinti raumenis, stumti nuo savęs ir mosikuoti... Perspėjome, kad jeigu ji nevykdys teisėtų pareigūnų reikalavimų, bus panaudota fizinė prievarta, bet ji ir į tai nereagavo ir savo neteisėtų veiksmų nenutraukė, todėl prieš moterį buvo panaudoti kovinių imtynių veiksmai ir ji jėga buvo išlaipinta iš transporto priemonės, jai dėl jo pačios ir policijos pareigūnų saugumo buvo uždėti antrankiai.“

Į tarnybinį policijos automobilį įsodinta moteris buvo pristatyta į policijos komisariatą, o maždaug po valandos jai alkotesteriu buvo nustatytas net 3,10 promilių girtumas. Kai I. Kolesova buvo nuvežta į Priklausomybės ligų centrą, jos kraujyje buvo rasta 3,04 prom. alkoholio.

Kadangi I. Kolesova vairavo transporto priemonę būdama neblaivi, kai nustatytas daugiau kaip 1,5 prom. girtumas, jos automobilis „Peugeot 3008“ buvo uždarytas į laikinąją automobilių stovėjimo aikštelę bei iškelta baudžiamoji byla. Dėl to moteris beveik naujo visureigio gali ir netekti.

Už tai, kad būdama neblaivi pažeidė viešąją tvarką ir nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, I. Kolesova administracine tvarka buvo nubausta 100 eurų bauda. O ar bus nubausta dėl vairavimo apsvaigus nuo alkoholio, turėtų paaiškėti tik po mėnesio – baudžiamąją bylą antradienį atvertęs teisėjas Ovidijus Ramanauskas iš kaltinamosios ir jai atstovaujančio advokato išgirdo, kad moteris prašo suteikti galimybę pasitaisyti ir bylą nutraukti, ją atleidžiant nuo atsakomybės pagal laidavimą.

Teisėjas bylos kol kas nespėjo išnagrinėti, nes nebuvo pateikti duomenys apie už I. Kolesovą laiduoti sutinkantį jos sutuoktinį, be to, teismas nutarė pasidomėti kaltinamosios praeitimi – paaiškėjo, kad gruodžio pabaigoje I. Kolesova įsivėlė dar į vieną konfliktą su policininkais.

Už tai, kad gruodžio 26 d., 02.42 val., prie daugiabučio Minties g. neblaivi (2,32 prom. girtumas) keikėsi, priešinosi pareigūnams bei nevykdė jų reikalavimų ir vedama į tarnybinį policijos automobilį ėmė priešintis, I. Kolesova buvo nubausta 144 Eur bauda.

„Bet šis pažeidimas nėra susijęs su automobilio vairavimu“, – sakė I. Kolesova, tačiau detalizuoti, kodėl susiginčijo su policininkais, nepanoro.

Tuo metu kalbėdama apie įvykį, kai neblaivi sėdo prie prabangaus visureigio vairo, moteris sakė, kad tądien ėjo į parduotuvę, kai sutiko vaikystės draugą.

„Nutarėmė išgerti alaus, bet kadangi tądien buvo labai šalta, paėmėme trauktinės – gėrėme mano automobilyje, – pasakojo I. Kolesova. – Ilgai kalbėjomės apie vaikystę, gyvenimą, draugus, aš pasakojau, koks buvo įdomus mano darbas, kaip dirbdama stiuardese apkeliavau daug šalių. O paskui šis mano pažįstamas paprašė jį pavežėti iki namų – sakiau, gal nereikia, juk esu išgėrusi, bet jis mane įtikino, kad gyvena šalia. Sutikau – galvojau, vairuosiu atsargiai, nieko čia tokio, bet tądien buvo labai slidus kelias, todėl automobilio nesuvaldžiau ir prie Karo akademijos atsitrenkiau į salelę.“

Moteris negalėjo paaiškinti, kodėl policijos pareigūnai įvykio vietoje nerado jos vaikystės draugo. „Jis kažkaip labai greitai pasišalino“, – tikino ji.

„Tada supratau, ką padariau – iš karto pagalvojau, ką pasakys mano vyras, nes jis labai griežtai žiūri į tokius dalykus, o netrukus pasirodė pareigūnai, – teisme kalbėjo I. Kolesova. – Tada mano gyvenimas per sekundę prabėgo pro akis, supratau, kas manęs laukia...“

Moteris negalėjo paaiškinti, kodėl nepakluso pareigūnų reikalavimams ir neišlipo iš automobilio ir ėmė keiktis. „Nelabai ką ir atsimenu – tik žinau, kad jie mane jėga išlaipino, nes nedaviau dokumentų, o paskui visur vežiojo ir tikrino blaivumą“, – sakė kaltinamoji.

Buvusi stiuardesė tikino, kad po šio vos tragiškai nepasibaigusio įvykio permąstė savo gyvenimą. „Jaučiuosi labai kalta“, – teigė ji.

Tuo metu jos sutuoktinis, žadantis I. Kolesovai daryti teigiamą įtaką, teisme tikino, kad sutuoktinei „atskaitė moralą“.

„Daug kalbėjome apie tuos įvykius, nuo šiol, jeigu tik būsiu laisvas, į parduotuvę eisime tik kartu, nebus jokių pašalinių žmonių – aišku, ji namuose nebus uždaryta kaip kalėjime, galės išeiti, bet vairuoti – nebe“, – teigė V. Kolesovas.

Už tai, kad vairavo neblaivi, kai nustatytas daugiau kaip 1,5 prom. girtumas, I. Kolesovai gresia ne tik bauda arba areštas, arba laisvės atėmimo iki vienerių metų bausmė. Jai taip pat keleriems metams gali būti uždrausta vairuoti automobilį, įstatyme taip pat numatyta galimybė konfiskuoti transporto priemonę, su kuria buvo padaryta nusikalstama veika.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.