aA
Vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas išlieka aktuali problema beveik visame pasaulyje, teigiama cvonline.lt pranešime spaudai.
Kaip moterys turėtų derėtis dėl atlyginimo
© Shutterstock nuotr.

Paylab (Lietuvoje – www.manoalga.lt) palygino to paties lygio pareigų darbo užmokesčius ir gavo vertingų įžvalgų apie atlygio teisingumą.

Tarptautinio tyrimo duomenimis, moterys Centrinės ir Rytų Europos šalyse uždirba nuo 2 iki 11 proc. mažiau, nei tas pačias pareigas užimantys vyrai. Šie skirtumai galėtų būti įveikti, jei moterys dažniau ir aktyviau inicijuotų pokalbius ir derybas dėl jų atlyginimų.

Pastebėjome, kad Centrinės ir Rytų Europos šalyse moterų ir vyrų mėnesinių pajamų vidurkiai skiriasi dar labiau, nei palyginus atlyginimus pagal pareigas.

Moterys apskritai uždirba 9-24 proc. mažiau nei vyrai. Viena iš pagrindinių tokio skirtumo priežasčių yra ta, kad moterys dažniau dirba tokiose srityse ir tokius darbus, kuriuose atlyginimai apskritai yra mažesni. Moterys palyginus su vyrais, dažniau turi karjeros pertraukų, rečiau užima vadovaujančias pareigas.

Didžiausias atlyginimų skirtumas Centrinės ir Rytų Europos šalyse užfiksuotas Estijoje, Čekijos Respublikoje, Vengrijoje, Lenkijoje bei Slovakijoje. Balkanų šalyse yra mažiausi moterų ir vyrų atlyginimų skirtumai. Šie atlyginimų skirtumai yra stabilūs ir daugelyje šalių nerodo jokių mažėjimo ženklų. Tai daugiausiai susiję su ekonomine padėtimi, labiausiai pageidaujamais darbais rinkoje, kuriuose yra nevienodas lyčių pasiskirstymas. Galima sakyti, kad Balkanų šalyse labiausiai galima tikėtis teisingo atlygio, nepriklausomai nuo dirbančiojo lyties.

Daug svarbesnis yra tų pačių pareigų vyrų ir moterų darbo užmokesčio palyginimas, nes jis geriausiai atspindi, kiek sąžiningai įvertinamas tas pats darbas pagal darbuotojo lytį. Paylab atlikto tyrimo duomenimis, moterys gauna vidutiniškai 2-11 proc. mažesnį atlygį. Mažiausias atlyginimų skirtumas yra administracinės srities darbo pozicijose.

Moterų ir vyrų atlyginimų skirtumai
Moterų ir vyrų atlyginimų skirtumai

Atlyginimų skirtumai yra mažesni karjeros pradžioje

Pabaigus mokyklą vyrai ir moterys turi iš esmės tokias pačias galimybes. Tačiau vyrai yra gerokai aktyvesni, labiau pasitikintys savimi derantis dėl atlyginimo. Tyrimo metu paaiškėjo, kad ieškant darbo vyrų atlyginimo lūkesčiai yra vidutiniškai 14 proc. aukštesni nei moterų. Pavyzdžiui, kai moteris tikisi 900 Eur atlyginimo, vyrai derasi dėl 10 proc. aukštesnio atlygio ir to pasekoje, metų bėgyje vyras gauna 1080 Eur didesnes pajamas, o tai yra papildomas vieno mėnesio atlygis.

Atlyginimų skirtumas didėja su metais

Didžiausias vyrų ir moterų atlyginimo skirtumas išryškėja 35-44 metų amžiaus tarpsnyje. Tai siejama su motinystės atostogomis ir moterų grįžimu į darbo rinką po ilgos pertraukos. Jų bendraamžiai vyrai įgauna pranašumo, o moterims sunku juos pasivyti.

Taip pat moterys palyginus su vyrais atlieka daug neatlygintino – nemokamo darbo, pvz. rūpinasi vaikais, artimaisiais, užsiima namų ruoša. Moterys dažniau renkasi darbus puse etato. Moterys rečiau užima aukščiausio lygio vadovaujančias pozicijas. Administravimas, apskaita, sveikatos apsauga ir socialinė rūpyba, farmacija, švietimas, žmogiškieji ištekliai ir klientų aptarnavimas (prekyboje, bankuose) bei prekyba yra tos darbo sritys, kurios tipiškai asocijuojasi su moterimis ir kuriose proporcingai jų yra daugiau nei vyrų. Gaunant mažesnes pajamas, moterims iškyla finansinė rizika ir jos atsiduria nepalankioje padėtyje išėjus į pensiją.

Patarimai moterims deryboms dėl atlyginimo:

1. Tyrimas – žinok savo rinkos vertę

Kiekvienas darbas turi savo vertę rinkoje ir tą vertę galima pasitikrinti atlyginimo palyginimo tinklalapiuose, pvz. www.manoalga.lt. Personalo atrankų įmonės ir tiesioginės personalo paieškos specialistai taip pat yra geras informacijos šaltinis.

2. Žinokite savo ROI (investicijų grąža)

Kiekvienas naujas darbuotojas stiprina įmonę ir kuria jai papildomą vertę. Pamąstykite apie tai ir pabandykite suskaičiuoti, ką jūs duodate įmonei ir kaip panaudojant savo žinias ir įgūdžius prisidedate prie įmonės tikslų siekimo. Atlyginimas yra abipusis susitarimas ir iš esmės jūs esate įmonės investicija. Jei įmonė pasiūlė jums darbą, tai reiškia, kad jūs esate geriausias šiam darbui kandidatas. Žinokite savo stipriąsias ir silpnąsias puses.

3. Atidžiai rinkitės darbo pasiūlymus

Skirtingų darbų atlyginimai svyruoja priklausomai nuo veiklos sektoriaus, vietovės ar įmonės dydžio. Už tokius standartinius darbus kaip apskaitininkės, biuro administratorės ar rinkodaros specialistės didesni atlyginimai bus mokami stipriuose verslo sektoriuose: informacinių technologijų, farmacijos, energetikos, telekomunikacijų ar elektronikos. Tarptautinėse, didelėse įmonėse ir didmiesčiuose taip pat galima tikėtis didesnių atlyginimų.

4. Neatskleiskite savo atlyginimo būsimam darbdaviui

Pokalbio dėl darbo metu neatskleiskite savo buvusio/esamo atlyginimo. Pagrįskite tuo, kad tai neturėtų būti labai svarbu, nes tai buvo kitokios pareigos (atsakomybė)/vietovė/situacija ir pan. Atskleidę atlyginimą galite atsidurti nepalankioje pozicijoje, nes įmonė gali panaudoti šią informaciją derybose, o įvardintas atlygis gali neatspindėti dabartinės jūsų vertės rinkoje.

5. Kalbėkite apie atlyginimus

Dauguma moterų nedrįsta kalbėti apie atlyginimus dėl galimos neigiamos reakcijos. Svarbu neužmiršti, kad jūs jau nebe paauglys, kuris bijo tėvų reakcijos, o kelios ne itin komfortiškos deryboms skirtos minutės gali jums laimėti papildomų pinigų, kad ir jūsų būsimoms atostogoms. Atminkite, kad vyrai dažniau ir geriau derasi.

6. Pasiruoškite skaičių žaidimui

Turėkite aiškią viziją, koks galėtų būti mažiausias jus tenkinantis atlyginimo dydis ir jūsų siekiamas atlygis, kurį gaudami būtumėte patenkinti ir nebijotumėte išreikšti save. Jūsų potencialus darbdavys konkrečioms pareigoms taip pat turi numatytą atlyginimo intervalą (biudžetą), todėl tikslas turėtų būti surasti abi puses tenkinantį kompromisą.

Jūsų tikslas yra išsiderėti didžiausią įmanomą stabilų atlyginimą, nepriklausomai nuo to, kokie bus papildomi finansiniai ir nefinansiniai priedai. Privalomosios sveikatos ir socialinio draudimo įmokos bus išskaičiuojamos iš šio atlyginimo ir turės tiesioginę įtaką jūsų būsimoms socialinėms ir pensijos išmokoms.

7. Sutarkite dėl atitinkamų pareigų pavadinimo

Atidžiai perskaitykite darbo pobūdžio aprašymą ir, jei reikia, sutarkite dėl pareigų pavadinimo pakeitimo, kad jos labiau atspindėtų pareigas. Jei turite kelerių metų patirtį, tarkitės, kad prie jūsų pareigų pridėtų žodį “vyresnysis”. Pasirūpinkite ateitimi, geriau skambančios darbo pareigos gali pasitarnauti ieškant darbo ateityje. Jei darbdavys prideda jums daugiau užduočių ir atsakomybių, derėkitės dėl atitinkamo pareigų pakėlimo. Niekas nenori dirbti atsakingą darbą be adekvataus atlygio.

8. Pasistenkite riboti ar nukreipti kitiems neapmokamą darbą

Daug dirbančių moterų turi ir antra darbą: rūpinasi vaikais, artimaisiais, užsiima namų ruošos darbais. Palyginus su vyrais, moterys atlieka daug daugiau neapmokamo darbo. Nusistatykite namų ruošos taisykles, paskirstykite savo išteklius. Sumažinkite neatlygintinos veiklos kiekį panaudodami esamus resursus, o laisvą laiką panaudokite asmeniniam tobulėjimui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.