aA
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Viktoras Aidukas, teisėsaugos apklaustas kaip specialusis liudytojas, apie sprendimą likti ar trauktis iš pareigų turėtų informuoti penktadienį, sako LAT atstovė Dovilė Bružaitė.
LAT teisėjo V. Aiduko apsisprendimo laukiama penktadienį
© DELFI / Tomas Vinickas

„Pirmininkas informavo, kad teisėjas V.Aidukas penktadienį priims sprendimą“, – antradienį BNS sakė teismo atstovė.

Ji taip pat teigė, kad LAT pirmininko Rimvydo Norkaus susitikimas su V.Aiduku antradienį nebuvo planuotas, nors V.Aidukas teigė, kad su teismo vadovu ketina susitikti.

Vasario pabaigoje V.Aidukas apklaustas kaip specialusis liudytojas byloje dėl prekybos prekybos poveikiu nagrinėjant Darbo partijos bylą Aukščiausiame Teisme. Po šios apklausos V.Aidukas pasiėmė dvi savaites atostogų, jo nagrinėtos bylos perduotos kolegoms teisme.

Specialiojo liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet pagrindo įtarimams pateikti nepakanka, arba kai asmuo turi teisinį imunitetą. Teisėjai turi teisinę neliečiamybę.

R.Norkus anksčiau teigė, kad V.Aidukas turi atsistatydinti nepriklausomai nuo to, kaip baigtųsi ikiteisminis tyrimas, nes po paskelbtos informacijos jam būtų sudėtinga toliau dirbti.

Vykstant tyrimui, įtarimai stambaus masto prekyba poveikiu vasario pabaigoje buvo pateikti Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiajai prokurorei Ritai Aliukonienei. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) duomenimis, atlygio už prekybą poveikiu stambiu mastu suma viršija 9,5 tūkst. eurų.

Generalinės prokuratūros teigimu, tyrimas, kuriame įtariama R.Aliukonienė, susijęs su Darbo partijos bylos nagrinėjimu Aukščiausiame Teisme. Neoficialiomis žiniomis, tiriami įtarimai, jog galėjo būti siekiama paveikti Aukščiausiojo Teismo sprendimą tuometinio „darbiečio“ Vytauto Gapšio naudai siekiant jo išteisinimo. BNS žiniomis, įtarimai šiame tyrime pareikšti ir kelių ženklinimo bendrovės „Kasandros grupė“ savininkui Arūnui Cicėnui.

V.Aidukas vadovavo Darbo partijos bylą Aukščiausiame Teisme nagrinėjusiai teisėjų kolegijai. Teismas pernai gruodį paskelbė, kad Darbo partija turėjo būti teisiama „juodosios buhalterijos“ byloje, nepaisant to, kad ji reorganizavosi prieš pirmosios instancijos teismo nuosprendį.

Aukščiausiasis Teismas taip pat paskelbė, kad Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, buvęs jos lyderis Vytautas Gapšys ir buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė pagrįstai nuteisti už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą. Teismas taip pat patvirtino Apeliacinio teismo sprendimą išteisinti juos dėl sukčiavimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.