aA
Problemų persekiojamas kandidatas į Prancūzijos prezidentus Francois Fillonas ryžtingai pareiškė, kad „niekas“ negali priversti jo pasitraukti iš rinkimų kovos.
Francois Fillonas
Francois Fillonas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

F. Fillonas vis labiau spaudžiamas pasitraukti dėl jo šeimos narių fiktyvių darbų skandalo. Tuo tarpu buvusio premjero partijos vadovai pirmadienį renkasi į skubų susitikimą aptarti jo kandidatavimo.

Konservatorius F.Fillonas neslėpė ryžtingo nusiteikimo po didžiulio mitingo Paryžiuje, kuriame dalyvavo dešimtys tūkstančių jo šalininkų.

Šiandien niekas negali užkirsti man kelio būti kandidatu“, – sekmadienį vėlai vakare interviu televizijai sakė F.Fillonas.

Kandidatas dar kartą pakartojo, kad atliekamas tyrimas dėl įtarimų, esą jis mokėjo didžiulius atlyginimus savo žmonai ir vaikams už fiktyvų darbą jo padėjėjais parlamente, yra politiškai motyvuotas.

„Suprantama, tokiu būdu siekiama neleisti man būti kandidatu“, – aiškino F.Fillonas, kuriam kovo 15 dieną turėtų būti pareikšti oficialūs kaltinimai.

Buvęs vyriausybės vadovas Alainas Juppe (Alenas Žiupė) laikomas realiausiu pretendentu pakeisti F.Filloną, jei šiam visgi tektų pasitraukti iš rinkimų kovos. Jų Respublikonų partijos vadovybė pirmadienį vakare rengia susitikimą, o A.Jupe taip pat numatęs paskelbti pareiškimą.

Tačiau F.Fillonas kategoriškai atmetė galimybę, kad partija gali atšaukti jo kandidatūrą.

„Jei dešiniųjų ir centristinių pažiūrų rinkėjai būtų norėję Alaino Juppe, jie būtų balsavę už Alainą Juppe“, – sakė jis.

Socialinėje žiniasklaidoje jis sulaukė griežtų priekaištų už tai, kad pareiškė, jog „nėra autistas“ ir mato savo rinkimų kampanijos problemas.

Uolus katalikas F.Fillonas aplenkė A.Juppe lapkritį vykusiuose Respublikonų partijos kandidato pirminiuose rinkimuose, o išplėšti netikėtą pergalę jam padėjo „švaraus“ kandidato kuriamas įvaizdis.

Francois Fillonas
Francois Fillonas
© Sipa / Scanpix

„Fiktyvūs darbai“

F. Fillonas buvo aiškus rinkimų kampanijos favoritas iki sausio vidurio, kai savaitraštis „Le Canard Enchaine“ paskelbė, kad jis išmokėjo žmonai Penelopei ir dviem savo vaikams beveik 900 tūkst. eurų už darbą jo padėjėjais parlamente.

Įtakingi F.Fillono partijos nariai paragino 63 metų politiką pasitraukti iš rinkimų kovos.

Sekmadienį paskelbti naujausio viešosios nuomonės tyrimo rezultatai patvirtina, kad jis netenka rinkėjų paramos ir turėtų patirtį nesėkmę jau pirmajame prezidento rinkimų ture balandžio 23 dieną.

Dauguma apklausų leidžia prognozuoti, kad į antrąjį rinkimų turą gegužės 7 dieną turėtų prasimušti kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen ir 39 metų centristas Emmanuelis Macronas.

F. Fillonas anksčiau žadėjo, kad pasitrauks iš rinkimų kovos, jei jam bus pareikšti oficialūs kaltinimai, tačiau vėliau šio pažado išsižadėjo.

Dabar jis stengiasi vaizduoti save kaip neteisybės auką, kurios likimą turėtų nuspręsti rinkėjai.

Anksčiau sekmadienį F.Fillonas kreipėsi į savo šalininkus per didžiulį mitingą Trokadero aikštėje, esančioje priešais Eiffelio (Eifelio) bokštą kitame Senos upės krante.

Jis atsiprašė už kilusį skandalą, tačiau pridūrė neabejojantis, jog bus išteisintas.

F.Fillono atstovai paskelbė, kad mitinge dalyvavo 200 tūkst. žmonių. Tačiau naujienų agentūros AFP žurnalistai informavo, jog dalyvių skaičius nesiekė 100 tūkst., o policija savo ruožtu nurodė, kad aikštėje gali tilpti iki 40 tūkst. žmonių.

Didžiojoje Britanijoje gimusi F.Fillono žmona Penelope atlydėjo jį į mitingą. Kiek anksčiau sekmadienį ji nutraukė tylą ir interviu savaitraščiui „Le Journal du Dimanche“ pareiškė, kad per ilgą vyro karjerą yra atlikusi jam „daugybę įvairių užduočių“.

Ji taip pat paragino vyrą „eiti iki galo“, pridūrusi, kad tik jis pats turi priimti galutinį sprendimą.

Penktadienį policija atliko kratą F. Fillono namuose netoli Le Mano miesto šalies šiaurės vakaruose. Krata jo bute Paryžiuje buvo atlikta diena anksčiau.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.