Maža to, prognozuojama, kad 2020 m. nepriklausomų pagal pačias įvairiausias sutartis dirbančių asmenų bus net 40 proc. Taigi nėra sudėtinga suvokti būtinybę mūsų laikais dar kruopščiau planuoti savo karjerą, nes kitaip teks susidurti su sunkumais ir aršiai kovoti tam, kad darbo vieta nebūtų prarasta.

Visame pasaulyje egzistuoja du darbo ieškančiųjų tipai:

aktyvieji (jiems reikia darbo ir jie aktyviai jo ieško);
pasyvieji (turi darbą, bet žvalgosi naujų perspektyvų).

Kuri iš šių dviejų kategorijų atrodo patrauklesnė? Tyrimai rodo, kad pasyvieji darbo ieškotojai paklausesni, rašo aol.com.

Darbuotojų ieškantieji būna labiau linkę susisiekti su pasyviais darbo ieškančiais asmenimis, o dabartinis darbdavys neretai būna linkęs darbuotoją išsaugoti pasiūlydamas premijų ar kitokių motyvacinių priemonių.

Taigi norėdami pasirūpinti tinkama karjeros klotimi būtinai turite tobulinti įgūdžius ir užsitikrinti teigimą reputaciją tam, kad išsaugotume darbo vietą.

Štai šeši ženklai, rodantys, kad jūsų karjera nėra ideali. Jei nerimaujate, kad profesine prasme judate ne visai teisinga linkme, paklauskite savęs, ar tik nesate susidūrę su kuriais nors iš šių ženklų.

Ilgiau nei šešis mėnesius neturite darbo. Tyrimai rodo, kad darbuotojų ieškantieji linkę skeptiškai vertinti asmenis, iš darbo rinkos iškritusius ilgiau nei pusmetį.

Panaši situacija susiklosto ir dėl būsto, kurį ilgokai mėginama parduoti. Kai žmogus kurį laiką negali rasti darbo, peršasi mintis dėl problemų, susijusių su jo įgūdžiais ir sugebėjimais, todėl vis rečiau pavyksta sulaukti kvietimų atvykti į darbo pokalbį.

Patarimas

Apmąstykite, kaip paaiškinsite potencialiems darbdaviams ilgalaikį nedarbą. Dar rekomenduojama būti pasirengus atitinkamiems klausimams apie tai, ką nuveikėte per šį laiką ir kodėl, jūsų manymu, vis dar neturite darbo.

Nors šie klausimai nėra malonūs, vis tik kuo didesnį pasitikėjimą savimi demonstruosite ir kuo nuoširdžiau paaiškinsite situaciją, tuo didesni bus jūsų šansai sudominti darbdavį nepaisant ilgiau trukusio nedarbo periodo.

Per darbo pokalbius dažnai girdite komentarą, kad esate pernelyg kvalifikuotas siūlomai darbo vietai. Pamąstykite: jie jus pasikvietė į interviu, remdamiesi informacija, kurią perskaitė jūsų gyvenimo aprašyme ar „Linkedin“ profilyje.

Kodėl gi staiga jūs tapote pernelyg kvalifikuoti, kai tik įvyko gyvas pokalbis? Labai tikėtina, kad įvertinus tai, ką sakėte ar darėte atėję į susitikimą su darbdaviu, susidarė įspūdis dėl jūsų patirties pertekliaus. Tiesa, realybė gali būti dar liūdnesnė: jie gali pamanyti, kad esate pernelyg savimi patenkintas ar visažinis.

Patarimas

Išmėginkite specialius darbo pokalbiams pasiruošti skirtus apmokymus, kurie padės kur kas sėkmingiau pasirengti susitikimui su potencialiais darbdaviais.

Tiesą pasakius, daugelis 40 m. ribą perkopusių asmenų nesąmoningai būna linkę darbo pokalbyje prisistatyti pernelyg arogantiška maniera. Ypač dažnai tokia situacija susiklosto tais atvejais, kai darbo pokalbyje tenka bendrauti su jaunesniu darbdavio atstovu.

Per pastarųjų dvejų metų periodą neišmokote ir neįgijote jokių darbuotojui itin svarbiu naujų įgūdžių. Jei nėra jokių priežasčių patobulinti įgūdžių ar įgauti naujų, jūsų karjera nesivysto. Gali būti, kad kol kas dar situacija jus tenkina, bet darbo vietos be pokyčių ir augimo paprastai tampa atgyvenomis.

Patarimas

Išmėginkite internetinius kursus – suaktyvinsite smegenų veiklą ir padidinsite žinių bagažą. Galima rasti nemokamų kursų, kuriuos baigę neabejotinai įrodysite prisiimantys atsakomybę už savo profesinį augimą už įmonės, kurioje dirbate, ribų.

Per ilgesnį nei trejų metų laikotarpį nebuvote paaukštinti darbe, jūsų pareigos nė kiek nesikeitė, jums nebuvo skirta jokių naujų atsakomybių. Jei nesusiduriate su naujais iššūkiais, atsakymai gali būti tik du: esate nepajėgūs daryti daugiau arba karjera, kurią pasirinkote, neturi perspektyvų.

Patarimas

Sutarkite su darbdaviu dėl susitikimo ir aptarkite galimybę padidinti jūsų naudingumo koeficientą darbe. Svarbu, kad vadovas būtų informuotas apie jūsų norą tobulėti, uždirbti įmonei daugiau pinigų ar padėti juos taupant.

Nesulaukiate jokių dėmesio vertų pasiūlymų iš vadovų. Kuo aukščiau palypėjame karjeros laiptais, tuo mažiau lieka tinkamų karjeros gerinimo perspektyvų. Jei šiuo metu nėra jokių laisvų jus dominančių darbo vietų, būtų logiška manyti, kad konkurencija atsilaisvinus patraukliai darbo pozicijai bus tikrai arši.

Dažniausiai tokie patrauklūs darbo pasiūlymai nėra viešinami – apie juos pirmieji sužino įmonės darbuotojai.

Patarimas

Laiku atnaujinkite internetinius savo profilius. Darbdaviai kandidatų ieško tam skirtose platformose, pavyzdžiui, „Linkedin“. Jei jūsų sukurtas profilis nėra tinkamas kokybiniu ar kiekybiniu požiūriu, galite prarasti potencialų darbdavį.

Jūsų aplinka abejinga. Dairantis naujų darbo perspektyvų labai svarbi aplink esančių asmenų parama. Kai aplinkiniai jus gerbia, jie noriau jums padeda.

Kai jus supanti aplinka nepadeda siekti užsibrėžtų tikslų darbo rinkoje, tai gali reikšti, kad jūsų turimi įgūdžiai ir sugebėjimai nėra verti užtikrintų jų rekomendacijų.

Patarimas

Pasirūpinkite, kad jūsų pažįstamų žmonių ratas būtų tinkamai informuotas apie paklausius jūsų turimus įgūdžius. Šiuo tikslu reguliariai atnaujinkite informaciją socialinių tinklų platformose, dalinkitės straipsniais, susijusiais su jūsų profesine sritimi.

Kai dalinatės jūsų profesiją atspindinčia informacija, supažindinate savo kontaktų ratą su savo profesija. Patikėkite, tai yra vienintelis būdas jiems įsiminti, ką jūs darote.

Savo profesinio vertingumo puoselėjimas

Mūsų dienomis kiekviena darbo vieta yra laikina, tampame savotiškais verslininkais ir turime žvelgti į darbdavius kaip į klientus.

Sudėtinga nuspėti, kada klientas jus paliks, o tai reiškia, kad vien tik nuo jūsų priklauso, kaip paruošti sėkmingą rinkodaros strategiją, tinkamą jūsų situacijai, padėsiančią išlikti aktualiam darbo rinkoje ir pasirūpinti sėkminga karjeros klotimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)