aA
Donaldas Trumpas kandidatu į JAV nacionalinės žvalgybos vadovus pasirinko asmenį, kurio pažiūros gali tapti atsvara numanomam išrinktojo prezidento palankumui Maskvos atžvilgiu – buvusį senatorių, kuriam uždrausta įvažiuoti į Rusiją.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas
© AP/Scanpix

D. Trumpas siūlys 73 metų Daną Coatsą skirti 16-os Amerikos žvalgybos ir saugumo agentūrų koordinatoriumi, ketvirtadienį pranešė šalies žiniasklaida.

Respublikonas D.Coatsas 1989-1999 metais atstovavo Indianos valstijai Senate. 2011-aisias jis buvo vėl išrinktas į Kongreso aukštuosius rūmus ir antradienį baigė savo kadenciją.

D.Coatsas buvo vienas iš šešių Amerikos įstatymų leidėjų ir trijų Baltųjų rūmų patarėjų, kuriuos Maskva 2014 metais įtraukė į „juodąjį sąrašą“, atsakydama į JAV sankcijas, paskelbtas Rusijai už Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją.

D.Coatsas, raginęs įvesti Rusijai griežtas sankcijas, jam paskelbtą draudimą pavadino garbe.

„Nors esu nusivylęs, kad šią vasarą kartu su šeima negalėsiu vykti atostogų į Sibirą, man garbė būti tame sąraše“, – tąsyk parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

George’o W.Busho prezidentavimo metu D. Coatsas 2001-2005 metais ėjo JAV ambasadoriaus Vokietijoje pareigas, o pastaruosius šešerius metus dirbo Senato specialiame žvalgybos komitete bei su ekonomika susijusiuose komitetuose.

Jo paskyrimui dar turės pritarti Senatas.

D.Coatsas pakeis Jamesą Clapperį, kuris nacionalinės žvalgybos direktoriumi dirbo nuo 2010 metų.

Nacionalinės žvalgybos direktorius atsakingas už atskirų institucijų, tarp jų Krašto saugumo departamento, Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA), Federalinio tyrimų biuro (FTB) ir Nacionalinio saugumo agentūros (NSA), veiklos koordinavimą ir yra pagrindinis prezidento patarėjas jų veiklos klausimais.

Žiniasklaida praneša, kad D.Trumpas nori pertvarkyti ir galbūt sumažinti JAV žvalgybos aparatą. Ši užduotis gali būti patikėta D.Coatsui.

D.Trumpo atstovas spaudai Seanas Spiceris kiek anksčiau ketvirtadienį atmetė verslo dienraščio „The Wall Street Journal“ pranešimą, esą išrinktasis prezidentas nori sumažinti Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biurą ir reorganizuoti CŽA.

„Kalbos apie žvalgybos bendruomenės infrastruktūros reorganizavimą yra neteisingos. Tai 100 proc. netiesa“, – sakė jis žurnalistams.

Tačiau įtakingas senatorius Johnas McCainas ketvirtadienį sakė, kad, jo supratimu, kai kurios permainos jau vyksta.

„Jie kalba apie struktūros ir personalo pakeitimą, bet ne apie nacionalinės žvalgybos direktoriaus pareigų panaikinimą“, – sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.