aA
JAV ketvirtadienį paskelbė kol kas detaliausią ataskaitą apie Rusijos pastangas kištis į JAV prezidento rinkimus įsilaužiant į Amerikos politines svetaines ir politikų elektroninio pašto dėžutes.
JAV rinkimai
JAV rinkimai
© Reuters/Scanpix

Bendra Teritorinio saugumo departamento ir Federalinio tyrimų biuro 13-os puslapių analizė yra pirma tokia ataskaita, kurioje piktavališka kibernetinė veikla susiejama su konkrečia šalimi ar veikėjais.

Be to, pirmą kartą JAV oficialiai ir konkrečiai įsilaužimus į Demokratų nacionalinį komitetą (DNC) susiejo su Rusijos civilinės ir karinės žvalgybos agentūrų – FST ir GRU – programišiais, išplėsdamos spalio 7 dieną pareikštus Baracko Obamos administracijos kaltinimus.

Ataskaitoje sakoma, kad šios žvalgybos tarnybos dalyvauja „tebevykstančioje kibernetinių operacijų, nukreiptų prieš JAV vyriausybę ir piliečius, kampanijoje“.

„Kai kuriais atvejais (Rusijos žvalgybos tarnybų) veikėjai apsimesdavo trečiosiomis šalimis, slėpdamiesi už netikrų internetinių personų, kad suklaidintų auką dėl atakos šaltinio“, – rašoma joje.

Iš demokratų pavogtus elektroninius laiškus vasarą skelbė interneto persona „Guccifer 2.0“, kuri, kaip mano JAV pareigūnai, yra susijusi su Rusija. Kilus pasipiktinimui dėl nutekintų dokumentų, kurie atskleidė, kad partijos lyderiai siekė pakirsti Hillary Clinton varžovo partijos pirminiuose rinkimuose Bernie Sanderso kampaniją, turėjo atsistatydinti DNC pirmininkė Debbie Wasserman Schultz.

ketvirtadienį įvedus sankcijas GRU, FST, GRU vadovybei bei kompanijoms, kurios, pasak JAV, remia GRU.

Įvesdama šias sankcijas administracija pirmą kartą pasinaudojo 2015 metų prezidento įsaku dėl kovos su kibernetinėmis atakomis prieš svarbią infrastruktūrą ir komerciniu šnipinėjimu. Kadangi rinkimų sistemos nėra laikomos svarbia infrastruktūra, B.Obama ketvirtadienį įvedė įsako pataisą, kuri sudarė sąlygas paskelbti sankcijas dariniams, kurie „kišasi į rinkimų procesus ar institucijų (darbą) arba juos žlugdo“.

Rusijos žvalgybos agentūros pastaruosius dvejus metus atakavo JAV Demokratų partijos taikinius piktavališkais elektroniniais laiškais, be to, tokias pastangas tikriausiai tęsia ir po lapkričio rinkimų, sakoma ataskaitoje, kurioje Rusijos kibernetinės atakos bendrai vadinamos „Meškų stepe“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.