aA
Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas paragino Izraelį išlikti tvirtą, kol jis kitą mėnesį pradės eiti prezidento pareigas.
D. Trumpas paragino Izraelį palaukti, kol jis taps prezidentu
© AP/Scanpix

Jo komentarai pasirodė po praėjusį penktadienį priimtos Jungtinių Tautų rezoliucijos, kurioje Izraelis kritikuojamas už gyvenviečių statymą okupuotoje teritorijoje, informuoja BBC.

D. Trumpo komentarai pasirodė socialiniame tinklalapyje „Twitter“, laukiant JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry kalbos apie Izraelio ir Palestinos konfliktą.

Praėjusį penktadienį JAV nusprendė nevetuoti JAV Saugumo tarybos rezoliucijos, kurioje raginama sustabdyti statybas Izraelyje.

Šį trečiadienį ryte pasirodė du D. Trumpo įrašai iš „Twitter“, kuriuose jis teigė: „Negalime leisti, kad su Izraeliu ir toliau būtų elgiamasi visiška paniekinamai ir nepagarbiai. Jie turėjo draugų JAV, bet... nebeturi. Pabaigos pradžia buvo siaubingas susitarimas su Iranu, o dabar – šitai (JT). Izraeli, išlik tvirtas, sausio 20-oji sparčiai artėja!“

Kritikai paragino išrinktąjį prezidentą bendrauti tarptautiniais klausimais įprastesniais kanalais.

Manoma, kad savo kalboje J. Kerry išdėstys savo viziją, kaip užbaigti Izraelio ir Palestinos konfliktą ir kaip reaguoti į tai, ką jis vadina klaidinančia B. Obamos administracijos kritika iš Izraelio pusės.

Apie 500 000 žydų gyvena 140-yje gyvenviečių, pastatytų nuo tada, kai 1967 m. Izraelis okupavo Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę.

Pagal tarptautinę teisę, gyvenvietės laikomos nelegaliomis, tačiau Izraelis su tuo nesutinka.

Praėjusį pentadienį išplatintoje JT rezoliucijoje rašoma, kad gyvenviečių statymas neteisėtas, kad tai pažeidžia tarptautinius įstatymus ir trukdo dviem valstybėms susitarti ir įsivyrauti taikai.

JAV sprendimas susilaikyti įpykdė Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu, kuris ėmėsi diplomatinių atsakomųjų veiksmų prieš valstybes, balsavusias už rezoliuciją.

Na o kol kas Izraelio komitetas atidėjo balsavimą dėl beveik 500 naujų namų statybų žydų gyvenvietėse okupuotoje Rytinėje Jeruzalėje leidimo.

Veikiausiai tam duotas B. Netanyahu nurodymas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.