aA
Izraelio nacionalistų vyriausybės ministras JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry planuojamą kalbą dėl Artimųjų Rytų politikos trečiadienį pavadino „apgailėtina“, taip dar labiau padidindamas įtampą tarp dviejų artimų sąjungininkių Baracko Obamos administracijai baigiant savo kadenciją.
Johnas Kerry
Johnas Kerry
© Reuters/Scanpix

Izraelio visuomenės saugumo ministro Gilado Erdano komentarai yra naujausia salvė, kilus piktam žodžių karui, kurį išprovokavo JAV atsisakymas praėjusią savaitę vetuoti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl Izraelio gyvenviečių. Rezoliucijoje žydų gyvenvietės Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje vadinamos tarptautinės teisės pažeidimu.

Trečiadienį J.Kerry Vašingtone turi pasakyti atsisveikinimo kalbą ir išdėstyti savo pasiūlymus dėl Izraelio ir palestiniečių taikos.

Interviu Izraelio armijos radijui G. Erdanas sakė, kad J.Kerry kalba yra viena iš platesnių pastangų trukdyti būsimajai Donaldo Trumpo, kuris užsiminė palaikysiantis daug šiltesnius santykius su Izraeliu, administracijai.

„Šis žingsnis yra apgailėtinas žingsnis. Ir antidemokratiškas žingsnis, nes aišku, kad administracijos ir Kerry tikslas yra supančioti išrinktąjį prezidentą Trumpą“, – sakė G. Erdanas.

Premjero Benjamino Netanyahu partijai „Likud“ ir Saugumo kabinetui priklausantis ministras sakė, kad B.Obamos administracijos pareigūnai yra „propalestinietiški“ ir „nesupranta, kas vyksta Artimuosiuose Rytuose“.

J.Kerry tarpininkavo per devynis mėnesius trukusiam taikos derybų etapui, kuris nutrūko 2014 metų pradžioje, be didelės pažangos.

Izraelio lyderiai neslėpė savo vilčių, kad D.Trumpas pakeis JAV politiką šiame regione. Nors D. Trumpas nėra išdėstęs vizijos, jis yra užsiminęs apie Izraeliui daug palankesnę požiūrį, paskyręs ambasadorių, glaudžiai susijusį su Vakarų Kranto naujakurių judėjimu, ir pažadėjęs JAV ambasadą perkelti iš Tel Avivo į Jeruzalę, nors palestiniečiai tam prieštarauja.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.