aA
Turkijos teismas uždraudė žiniasklaidai nušviesti praėjusią savaitę įvykdyto Rusijos ambasadoriaus Andrejaus Karlovo nužudymo tyrimo eigą, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Andrėjus Karlovas per parodą prieš pat užpuolimą
Andrėjus Karlovas per parodą prieš pat užpuolimą
© Twitter nuotr.

Vienas turkų policininkas praėjusią savaitę paleido kelis šūvius ambasadoriui į nugarą. Tai įvyko Rusijos fotografijos parodoje Ankaroje, ambasadoriui sakant kalbą. Ši nelaimė pribloškė Rusiją ir Turkiją.

Ankaros teismas pritarė prokurorų prašymui uždrausti rodyti nufilmuoto nužudymo vaizdus ir skelbti informaciją apie patį tyrimą, nurodė valstybinė naujienų agentūra "Anadolu".

Draudžiama skelbti naujienas apie įvykio liudininkus, aukas ar įtariamuosius.

Nutartyje sakoma, kad tokios naujienos gali kenkti tyrimui bei nacionaliniam saugumui. Draudimas galios iki tyrimo pabaigos.

Dar nežinia, kodėl buvo nutarta paskelbti šį draudimą praėjus savaitei po nužudymo gruodžio 19 dieną. Tačiau teismas minėtą nutartį paskelbė kitą dieną po išsamaus interviu, paskelbto dienraštyje „Hurriyet“, su žudiko Mevluto Merto Altintaso seserimi.

Jo sesuo, įvardyta kaip Seher O., sakė, kad jos broliui „praplovė smegenis“, šiam besimokant policijos mokykloje Izmire.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas yra sakęs, kad M. M. Altintasas buvo JAV gyvenačio dvasininko Fethullah Guleno, dar kaltinamo nepavykusio liepos 15-osios perversmo planavimu, grupuotės narys.

Tačiau Rusijos pareigūnai to nepatvirtino, nes, jų teigimu, dar per anksti komentuoti tyrimą.

Pastaraisiais metais Turkijos valdžia ne kartą yra uždraudusi informuoti visuomenę apie opias problemas ir nutikusias atakas. Kaip teigiama, tai daroma dėl nacionalinio saugumo.

Kritikų teigimu, Turkijos prezidentu 2014 metų rugpjūtį tapus R.T.Erdoganui, šalis neteko išraiškos laisvės, tačiau vyriausybė tvirtina, kad viskas daroma laikantis įstatymų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.