aA
Aplinkos ministras Kęstutis Navickas sako, kad likviduojant nuotekų avariją Vilniuje visos tarnybos suveikė labai gerai, o preliminarus Neries upės užterštumo mastas paaiškės šią savaitę.
K. Navickas: per avariją Vilniuje visos tarnybos dirbo labai gerai
© DELFI / Karolina Pansevič

Ministro teigimu, tai didžiausia pastarųjų metų ekologinė nelaimė Lietuvoje, tačiau preliminarios gamtinės sąlygos buvo palankios taršos poveikiui sumažinti - vandens lygis Neryje padidėjęs, orai buvo šalti.

„Didžiausias nerimas kyla dėl lašišų ir šlakių populiacijos", - „Žinių radijui" antradienį teigė aplinkos ministras.

Pasak K. Navicko, cheminių Neries vandens tyrimų rezultatai paaiškės jau antradienį, o deguonies kiekio upėje duomenų tikimasi sulaukti ketvirtadienį. Žalai įvertinti antradienį Aplinkos ministerijoje taip pat susirinks speciali darbo grupė.

Ministras taip pat teigė, kad nutraukus vandens tiekimą gyventojams būtų apsaugota aplinka, tačiau gyventojams tai būtų turėję itin neigiamų pasekmių.

„Šitoje situacijoje visos tarnybos suveikė idealiai arba labai gerai, nes, kai mačiau rezultatą ryte, jis teikė vilčių", - kalbėjo K. Navickas.

Avarija Vilniuje, Upės gatvėje, įvyko penktadienio popietę, kuomet žemės nuošliaužos metu buvo pažeisti du magistraliniai nuotekų vamzdžiai. Šiais vamzdžiais tekėjo nuotekos iš Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jeruzalės mikrorajonų. Nelaimė buvo likviduota naktį iš šeštadienio į sekmadienį, iki to laiko dalinai apvalytos nuotekos buvo leidžiamos į Nerį. Preliminariais vertinimais, į upę galėjo patekti apie 20 tūkst. kubinių metrų nuotekų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.