aA
Algirdo Brazausko socialdemokratinė koalicija surinko reikiamą skaičių piliečių parašų, remiančių siūlymus išlaikyti valstybės valdymą strateginiuose ūkio objektuose, sumažinti pridėtinės vertės mokestį už šildymą, padidinti neapmokestinamą atlyginimo minimumą.
Kiekvienai iniciatyvai paremti koalicija turėjo surinkti po 50 tūkst. ją palaikančių parašų. Antradienį šie parašai bus įteikti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), pranešė A. Brazausko socialdemokratinės koalicijos "Veikime kartu" informacinis centras.

Koalicija siūlo padidinti neapmokestinamą darbo užmokesčio minimumą šimtu litų. Tai leistų kiekvienam piliečiui realiai padidinti darbo užmokestį 34 litais, taip pat padidinti vartojimą, skatintų gamybą. Dabar neapmokestinamas minimumas yra 214 litų.

Socialdemokratinė koalicija parengė ir Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimą, pasiūlė sugrįžti prie 9 proc. dydžio mokesčio už šildymą. Nuo naujo šildymo sezono pradžios, pagal dabar galiojantį įstatymą, PVM sieks 18 procentų.

Trečiasis teisės aktas, kurį savo parašais parėmė 50 tūkst. piliečių, yra įstatymo projektas "Dėl valstybės kontrolės išlaikymo strateginiuose objektuose".

Šiame projekte siūloma įtvirtinti nuostatą, kad 51 proc. akcijų valstybė turi išlaikyti tokiuose objektuose kaip Ignalinos atominė elektrinė ir kitose jėgainėse, elektros perdavimo ir paskirstymo tinkluose, "Mažeikių naftoje", "Lietuvos geležinkeliuose", Taupomajame banke, valstybinės reikšmės oro uostuose, savivaldybių vandens tiekimo įmonėse. Iš viso į sąrašą yra įtraukta 15 objektų.

Konstitucija numato, kad įstatymo leidybos iniciatyvą, be prezidento, Vyriausybės ir Seimo narių, turi 50 tūkst. piliečių. Jų parašus reikia surinkti per du mėnesius.

Po parašų įteikimo VRK juos turi patikrinti ir jei nustatys, kad parašų pakanka, koalicijos inicijuoti siūlymai bus įtraukti į parlamento sesijos darbotvarkę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.