aA
Seimui siūloma priimti Konstitucijos pataisas, kuriomis Seimo rinkimai būtų perkelti į kovo antrąjį sekmadienį ir taip pat būtų sumažintas Seimo narių skaičius iki 101 parlamentaro.
Seimo rūmai
Seimo rūmai
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tokias Konstitucijos 55 ir 57 straipsnių pakeitimų projektus įregistravo 43 parlamentarų grupė, tarp kurių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis ir kiti šios partijos atstovai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungai atstovaujantys parlamentarai.

Jie tikisi, kad siūlomi pokyčiai prisidės prie Seimo darbo optimizavimo ir pirmaisiais kadencijos metais leis naujai išrinktiems Seimui bei Vyriausybei reikšmingiau prisidėti prie valstybės biudžeto formavimo, sparčiau įgyvendinti rinkimų ar Vyriausybės programose užsibrėžtus tikslus.

„Nors per visą laikotarpį nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos gyventojų skaičius mažėja ir šiuo metu siekia 2,8 milijono, jiems atstovaujančių Seimo narių skaičius iki šiol išliko nepakitęs – 141 Seimo narys.

Reikšmingai sumažėjus gyventojų skaičiui yra tikslingas ir Seimo narių skaičiaus mažinimas“, – sako Konstitucijos pataisos iniciatoriai.

Jie taip pat atkreipia dėmesį, kad eiliniai Seimo rinkimai yra rengiami spalio mėnesio antrąjį sekmadienį.

„Dėl šios priežasties naujai išrinktas Seimas dalyvauja tik paskutiniuose biudžeto svarstymo ir priėmimo etapuose ir turi nedideles galimybes prisidėti prie biudžeto formavimo bei daryti reikšmingesnius pokyčius kitų metų valstybės biudžete, o biudžeto peržiūrėjimo metų viduryje galimybė išlieka nutolusi laike (t.y. atsiranda daugiau kaip po pusės metų). Tai apsunkina naujai suformuotos Vyriausybės programos įgyvendinimą. Manytina, kad to pavyktų išvengti rinkimus perkėlus į kovo mėnesio antrąjį sekmadienį. Tada naujai išrinkta Vyriausybė turėtų pakankamai laiko planuoti naujai ateinančių metų biudžetą arba jo peržiūrėjimą metų viduryje“, – sako parlamentarai.

Priėmus Konstitucijos pataisas turės būti pakeistas Seimo rinkimų įstatymas bei Seimo rinkimų tvarką detalizuojantys poįstatyminiai aktai, be kita ko, nustatant, kiek Seimo narių renkama vienmandatėse apygardose ir kiek – daugiamandatėje apygardoje.

Projekto autorių teigimu, Seimo narių skaičiaus sumažinimas leis taupyti biudžeto lėšas, skirtas Seimo narių ir jų padėjėjų atlyginimams bei parlamentinei veiklai.

Šiuo metu galiojantis Konstitucijos 55 straipsnis nustato, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys.

Konstitucijos 57 straipsnyje numatyta, kad eiliniai Seimo rinkimai rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio mėnesio antrą sekmadienį.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.