aA
Lietuvos jaunimo dauguma iš esmės yra patenkinta savo dabartiniu gyvenimu, nors padėtį šalyje linkusi vertinti kaip vis blogėjančią.
Tai skelbia pirmadienį pristatytas Valstybinės jaunimo reikalų tarybos ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) užsakytas jaunimo situacijos tyrimas, kurį atliko studija "Spinter".

Pasak LiJOT sekretoriaus Algirdo Augustaičio, tyrimas yra viena svarbiausių jaunimo metų įvykių. Kaip žinia, 2000-uosius Lietuvos Seimas yra paskelbęs Jaunimo metais.

Per rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais vykusį tyrimą buvo apklausti 1006 Lietuvos gyventojai nuo 16-29 metų. 65 proc. tyrimo dalyvių yra patenkinti dabartiniu savo gyvenimu, nors 60,8 proc. mano, kad padėtis šalyje keičiasi į blogąją pusę.

51 proc. apklaustųjų savo karjeros perspektyvas vertina pesimistiškai. 72 proc. apklaustų pasitaikius progai laikinai arba visam laikui išvažiuotų dirbti ir gyventi į užsienį.

Pasak tyrimo, 40 proc. jaunų žmonių materialinė padėtis gali būti vertinama kaip patenkinama - ši dalis gali sau leisti pasilinksminimus baruose, kultūrinius, pramoginius renginius, tačiau ten per daug neišlaidauja. Vidutinis jaunuolis per vakarą gali išleisti apie 20 litų.

Beveik 80 proc. jaunuolių, įskaitant ir dirbančius, gauna materialinę paramą iš tėvų daiktais, maistu ir kitais dalykais.

Pusei apklaustųjų karjera, perspektyvus darbas, pripažinimas visuomenėje ir kokybiškas gyvenimas atrodo įmanomas tik turint aukštąjį išsilavinimą.

72,5 proc. apklaustųjų teigė niekada nebandę ir niekada nebandysiantys narkotikų. Per 1994 metais atliktą tyrimą tokių jaunų žmonių buvo 84 proc. 11,7 proc. respondentų teigė nebandę, nors galbūt ateityje iš smalsumo pamėginsią narkotikų. Narkotikų bandę 1-3 kartus prisipažino 12,9 proc. respondentų.

Jaunimas palankiai vertina Lietuvos eurointegracinius siekius, nors daug yra neapsisprendusių. 37,9 proc. pasisako už narystę ES, o 36,4 proc. - dar neapsisprendę.

38,7 balsuotų už narystę NATO, o 35,4 proc. neapsisprendę. Prieš narystę ES ir NATO balsuotų atitinkamai 9,1 ir 9,2 proc. apklaustų jaunų Lietuvos žmonių.

Vienintelė palankiai vertinama Lietuvos institucija yra žiniasklaida - 51 proc. respondetų mano, kad ji skiria pakankamai dėmesio šiandieninės jaunimo problemoms, 29,1 proc. - nepakankamai.

60,8 proc. apklaustųjų mano, kad dėmesio jaunimo reikalams nepakankamai skiria prezidentas, 77,9 proc. - savivaldybės, 78,9 proc. - Vyriausybė, 82,9 proc. - Seimas, 67,2 proc. - politinės partijos.

Aktualiausia problema laikomas nedarbas (28,7 proc).

Pasak tyrimo iniciatorių, tyrimas parodė, kad aktyviausia visuomenės dalis yra nepakankamai iniciatyvi. "Per daug galvojama, kad nuo kitų priklauso jų gerovė", sakė A. Augustaitis.

Pasak A. Augustaičio, šis tyrimas yra dalis didesnio tyrimo, per kurį bus apklausti su jaunimu dirbantys žmonės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.